Da li znate ko je prvi ušao Rock and Roll Hall of Fame… baš na današnji dan pre 36 godina

0
326
Oglasi
Rock and Roll Hall of Fame/Photo: wikipedia.org
Rock and Roll Hall of Fame/Photo: wikipedia.org

Prvi uvršten u Dvoranu slavnih rokenrola bio je Čak Beri – 23. januara 1986. godine, a predstavio ga je Kit Ričards, gitarista grupe The Rolling Stones.

Pored njega, tog dana su u Rock and Roll Hall of Fame ušli i Džejms Braun,  Rej Čarls, Sem Kuk, Fets Domino, The Everly Brothers, Badi Holi, Džeri Li Luis, Litl Ričard i Elvis Prisli, a kao ‘early influences’ inaugurisani su Džimi Rodžers, Džimi Ansi i Robert Džonson.

DIREKTOR ROCK & ROLL HALL OF FAME SE BRANI: NE MRZIMO MI METALCE… BUDITE UPORNI I SAČEKAJTE SLEDEĆU GODINU

Dvorana slavnih i muzej rokenrola (Rock and Roll Hall of Fame and Museum) muzej je koji se nalazi na samoj obali jezera Iri u centru Klivlenda, grada u američkoj državi Ohajo. Posvećen je arhiviranju istorije nekih od najpoznatijih i najuticajnijih umetnika, producenata, inženjera i drugih koji su na neki bitan način uticali na muzičku industriju. Taj deo grada je renovirala luka Nort Kost.

Dvorana slavnih rokenrola (levo) leži na obali jezera Iri pored Naučnog centra Velikih jezera (desno) u klivelendskoj luci Nort Kost/Photo: wikipedia.org
Dvorana slavnih rokenrola (levo) leži na obali jezera Iri pored Naučnog centra Velikih jezera (desno) u klivelendskoj luci Nort Kost/Photo: wikipedia.org

Rock and Roll Hall of Fame je 20. aprila 1983. osnovao Ahmet Ertegun, osnivač i predsednik izdavačke kuće Atlantic Records. On je okupio tim koji je uključivao advokata Suzan Evans, urednika i izdavača časopisa Rolling Stone Jana S. Venera, advokata Alena Grubmana i izdavače ploča Sejmora Stajna, Boba Krasnova i Norin Vud. Fondacija je počela da indukuje umetnike 1986, ali dvorana još uvek nije imala svoju lokaciju. Komisija za pretragu je razmatrala nekoliko gradova, uključujući i Memfis (dom za Sun Studios i Stax Records), Detroit (sedište Motown Recordsa), Sinsinati (King Records), Njujork i Klivlend.

RASKRINKAVANJE MITOVA: DA LI ROCK AND ROLL HALL OF FAME ZAISTA DISKRIMINIŠE ŽENE?

Klivlend je lobirao za muzej, navodeći da je disk-džokej radija WJW Alan Frid skovao termin rokenrol i snažno promoviše novi žanr – a da je Klivlend lokacija Fridovog Moondog Coronation Balla, prvog velikog rokenrol koncerta. Pored toga, Klivlend naveo radio-stanicu WMMS, koja je odigrala ključnu ulogu u organizovanju nekoliko velikih dela u SAD tokom 1970-ih i 1980-ih, uključujući i umetnika Dejvid Bouija, koji je počeo svoju prvu američku turneju u tom gradu, ali i Brusa Springstina i druge. Klivlend je bila jedna od primarnih lokacija za turneju većine rok bendova.

Gradski lideri u Klivlendu su obećali 65 miliona dolara javnog novca za finansiranje izgradnje. Peticiju je potpisalo 600.000 fanova, čime je izglasan Klivlend ispred Memfisa i rangiran kao prvi u anketi iz 1986. časopisa USA Today, u kojoj su pitali čitaoce gde bi trebalo da se nalazi dvorana.Dana 5. maja 1986. godine, Rock and Roll Hall of Fame izabrao je Klivlend kao trajan dom.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime