Home»Muzika»Raskrinkavanje mitova: Da li Rock and Roll Hall of Fame zaista diskriminiše žene?

Raskrinkavanje mitova: Da li Rock and Roll Hall of Fame zaista diskriminiše žene?

5
Shares
Pinterest Google+
Areta Frenkin/Photo: facebook@arethafrankin
Areta Frenkin/Photo: [email protected]

Rock and Roll Hall of Fame zapravo je muzej u obliku piramide u kome se nalazi veliki broj muzičkih predmeta iz celog sveta, a biraju se i rock muzičari i rock sastavi za koje se smatra da su imali veliki uticaj na muziku širom sveta. Kako bi neki muzičar ili grupa bili primljeni, uslov je da je njihov prvi album star najmanje 25 godina.

Prva ceremonija održana je 1986. godine i objavljena je prva grupa članova, a to su bili Badi Holi, Čak Beri, Elvis Prisli, Fets Domino, Džejms Braun, Džeri Li Luis, Litl Ričard, Rej Čarls, Sem Kok i The Everly Brothers.

Rock & Roll Hall of Fame/Photo: wikipedia.org, Andrew Hitchcock - Flickr
Rock & Roll Hall of Fame/Photo: wikipedia.org, Andrew Hitchcock – Flickr

Od tada svake godine primali su se novi članovi, ali čini se kako im uvek nedostaje ženskih članova. Od ukupno 159 članova izvođača samo je 10 solo ženskih izvođača i 13 grupa u kojima je barem jedan izvođač žena.  Objašnjenje neuravnoteženosti muških i ženskih članova jeste  već spomenuti  uslov za primanje članova u Hall of Fame, a to je da im prvi album mora biti star najmanje 25 godina.

SMENA NA ČELU ROCK & ROLL HALL OF FAME… POVLAČI SE JAN VERNER, “CAREVAO” JE 30 GODINA, A ZAMERAJU MU DA JE U KUĆU SLAVNIH RADIJE PRIMAO CRNCE NEGO ŽENE

S obzirom da je prva ceremonija održana 80-ih godina prošlog veka, Rock and Roll hall of Fame mogao je da primiti samo ženske pevače i grupe iz 1960-ih i ranijih godina. U tom periodu nije bilo mnogo istaknutih žena u rock and rollu. Tu je bila Areta Frenklin, grupe kao što su The Supremes, zatim Tina Tarner, koja je bila primljena 1991. godine zajedno s Ajkom Tarnerom…

Dana 3. januara 1987. godine, Rock and Roll Hall of Fame primio je svoju prvu žensku članicu – upravo Aretu Frenklin.

HL/Izvor: nacional.hr

Previous post

Misteriozni "peti član" Black Sabbatha... Slavni gitarista otkrio svoje paranormalno iskustvo

Next post

Koliko moraš da budeš pijan za ovo... Lik se napio, pa zvanično promenio ime u - Selin Dion

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *