Da li znate da je legendarnu žensku himnu “Girls Just Want to Have Fun” napisao – muškarac…

0
328
girls just wanna have fun
Oglasi

Pesma “Girls Just Want to Have Fun” je himna žena širom sveta, ali, iznenađujuće, ovaj hit iz 1983. godine napisao je – muškarac.

Pesma je bila nominovana za više Grammy nagrada, osvojila je MTV Video nagradu i postala je stalni radio hit, a kasnije su je izvodili mnogi muzičari. Pesmu je, slučajno, napisao Robert Hazard, koji je snimio demo verziju 1979. godine.

100 najvećih pop-punk pesama svih vremena

Tekst pesme bio je iglavnom isti kao verzija Sindi Loper, ali je ispričan iz perspektive mladića koji pokušava da pronađe svoj put u svetu. Prvobitan tekst je glasio:

“The phone rings in the middle of the night / My father says, My boy, what do you want from your life? / Father, dear, you are the fortunate one / Girls just wanna have fun”.

Hazard, umetnik iz Filadelfije i frontmen benda Robert Hazard and the Heroes, dobio je pozitivne kritike od strane Rolling Stonea 1981. godine, što je skrenulo pažnju javnosti na bend.

Hazard je često izvodio ovu pesmu uživo. Sindi Loper je prisustvovala jednom od njegovih koncerata sa svojim producentom, Rikom Šertofom. Nije bila impresionirana pesmom kada ju je čula prvi put, posebno zbog teksta koji je implicirao da se ženska zabava svodi na seksualni život.

– Kao da nam je to jedini izvor zabave – rekla je ona u dokumentarcu iz 2023. pod nazivom ‘Let the Canary Sing’. Iz tog razloga, želela je da promeni poruku pesme pre nego što je izvede.

Urbana legenda kaže… da je Sindi Loper, dok je snimala ovu pesmu u studiju, bila bez ičega na sebi

– Tako sam počela da prerađujem tekst, melodiju i radim na pesmi. Odjednom, pesma je dobila novi izgled – rekla je Sindi u emisiji Finding Your Roots.
Pevačica je želela da ostane dosledna i u spotu.

– Trudila sam se da napravim himnu koja će inspirisati žene širom sveta – objasnila je People magazinu 2023. godine.

– Ne samo za jednu grupu žena, već pesmu u kojoj bi svaka devojčica mogla da se pronađe.

“Girls Just Want to Have Fun” bila je najpoznatiji singl s njenogdebi albuma “She’s So Unusual” i postigla je ogroman uspeh.

Sindi Loper nije ljuta što nije primljena u R’n’R Hall of Fame: Ja sam to što jesam i bez te počasne “značke”…

Što se tiče Hazarda, nastavio je sa svojom solo karijerom i stekao priznanje u svom rodnom gradu, ali ne više od toga.

– Poznat sam u tri države – šalio se u razgovoru s Dikom Klarkom 1983. godine. – Trenutno su stvari teške u poslu, potrebno je više vremena bendovima da se probiju.

Tokom karijere objavio je šest albuma, od kojih je poslednji objavljen 2007. godine. Preminuo je neposredno pre svog 60. rođendana, 5. avgusta 2008. godine, zbog komplikacija usled raka pankreasa. Ipak, pamtimo ga kao autora jedne od najpoznatijih pesama svih vremena.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime