Da li ste znali da je jedan isti gitarski rif korišćen u dve kultne grunge pesme… evo kako je došlo do toga

0
273
Gitara/ Photo: pixabay.com
Oglasi

Nikada nije bilo osećaja konkurencije u ranim danima grunge rocka. Proizlazeći iz rok scene Sijetla koja je eksplodirala kasnih 1980-ih, većina umetnika fluktuirala je u svakom bendu i obično su želeli da sviraju muziku sa svojim prijateljima bez obzira na to da li postoji tržište za to. S obzirom na to da je u to vreme bilo mnogo promenljivih članova bendova, nije bilo iznenađenje što je bilo i nekoliko rifova koje su delili različiti bendovi.

Magazin Revolver odabrao 15 najvažnijih grunge albuma svih vremena

Proučavajući rane pesme bendova kao što su Soundgarden i Melvins, lako je primetiti da su svaki član imao uticaj Black Sabbatha u svojim prstima, uzimajući “muljave” zvuke metala i mešajući ih sa zvucima art rocka sličnim Frenku Zapi.

U kultnom grunge filmu “Singles” nema Nirvane… Zašto?

Od svih bendova koji su proizašli iz te scene, onaj sa najvećim komercijalnim potencijalom bio je Mother Love Bone. Stvarajući pesme namenjene za sviranje na stadionima, Endi Vud postao je idealni frontmen roka tog vremena, igrajući na svoju vokalnu snagu, kanališući glas svojih heroja kao što su Fredi Merkjuri i Pol Stenli.

Mother Love Bone, Spotify cover

Iako je izgledalo kao da će sve biti savršeno, Vud će na kraju postati plen svojim zavisnostima, podležući predoziranju drogom pre nego što je grunge pokret stvarno zaživeo. Pošto je Vud delio stan sa Krisom Kornelom, frontmen Soundgardena napravio je nekoliko demo snimaka koji su bile namenjeni da odaju počast njegovom preminulom prijatelju.

Grunge rečnik: Podvala na koju je naseo čak i New York Times

Odlučivši se za snimanje pesama sa preživelim članovima Mother Love Bone, Temple of the Dog predstavljao je saradnju između oba benda, pri čemu je Ston Gosard ubacio rifove na kojima je takođe radio. Pozivanje Edija Vedera u sesije posadilo je seme onoga što će kasnije postati Pearl Jam, a pesma “Times of Trouble” balansirala je zvukove oba benda.

Soundgarden 1987 Sub Pop promo photo/wikipedia.org

Sa jednostavnim gitarskim rifom, Kornelova interpretacija pesme “oseća se” na gubitak Vuda. S obzirom na to koliko su bili bliski, Kornel je tokom pesme pogođen tugom dok želi ponovo da vid svog prijatelja. Nije znao da je deo pesme već prepravio Veder u jednu od ranih kompozicija Pearl Jama.

Pearl Jam najavili 12. album: Kome smeta izraz “grunge”? Nas opisuje na pravi način…

Uključen u demo traku koja će na kraju dovesti do toga da Veder postane deo benda, pevač je transformisao pesmu u traku “Footsteps”. Uključena kao deo trilogije pesama koju će Veder nazvati “MamaSon”, traka nastavlja priču iz pesama “Alive” i “Once”, prikazujući nesrećno mlado biće koje čeka svoju egzekuciju nakon što je poludelo i izvršilo ubilački pohod.

Pearl Jam 1991/Photo: perfectrx/wikipedia.org

Bilo da je to zbog povezanosti sa Temple of the Dog ili zato što je jedna od manje zapaženih pesama tokom ere albuma “Ten”, “Footsteps” će na kraju biti izbačena iz debija Pearl Jama, pojavljujući se samo kao B-strana singla “Jeremy”‘. Interesantno je, posebno iz ove prespektive, videti kuda jedan rif može da ode kada dođe u ruke dve alternativne grunge ikone.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime