Grunge rečnik: Podvala na koju je naseo čak i New York Times

0
466
Oglasi

Danas se o grunge muzici i pokretu zna skoro sve, ali početkom devedesetih kada se pojavio kao novi muzičkii žanr, otvorio se prostor za jednu od najzanimljivijih muzičkih podvala u istoriji.

U novembru 1992. čuveni The New York Times objavio je članak o novom žanru koji dolazi iz Sijetla i predvode ga Nirvana, Soundgarden, Mudhoney i drugi bendovi. Istražili su istoriju i evoluciju grungea, ali se raspisali i o stilu koji su izvođači i fanovi negovali.

Grunge rečnik/Photo: reprint The New York Times
Grunge rečnik/Photo: reprint The New York Times

Uz priču kako su pocepane pantalone i majice uz koje su prva asocijacija drvoseče simbol otpora protiv sujetnih, šarenih i svetlucavih osamdesetih, The Times je ponosno objavio da “Grungeri” – kao i svaka subkultura – imaju svoj sleng, svoj jezik i svoje izraze.

Objavili su Lexicon of Grunge, svojevrsni rečnik grunge izraza, pa su čitaoci mogli da “nauče” da su ‘wack slacks’ stare, otrcane i pocepane farmerke, da je ‘swingin’ on the flippity-flop’ druženje, da se ostajanje kod kuće petkom ili subotom uveče kaže ‘bound-and-hagged’, da je ‘lamestain’ osoba koja nije cool, a kada se napijete onda ste ‘bloated’ ili ‘big bag of bloatation’.

Grunge rečnik/Photo: reprint The New York Times
Grunge rečnik/Photo: reprint The New York Times

Nekih tri meseca kasnije, mali časopis iz Čikaga po imenu The Baffler objavio je istinu iza grunge rečnika.

U pripremi priče novinar The Timesa nazvao je izdavačku kuću Sub Pop Records sa sedištem u Sijetlu. Javila mu se 25-godišnja Megan Džasper, zaposlena tamo na recepciji. S obzirom na to da je novinar “davio” pitanjima i uporno pritiskao želeći da sazna postoji li neki sleng među grungerima u Sijetlu, Megan je, da ga skine s dnevnog reda, odlučila da na licu mesta izmisli nekoliko izraza.

Izrazi su tako završili u uglednim novinama koje dugo vremena nisu verovale da su nasamarene. Štaviše, mislili su da je tekst The Bafflera podvala. Kada su konačno prihvatili činjenicu da grunge rečnik ne postoji, podvalu su nazvali -iritantnom.

Grunge izrazi nikada nisu zaživeli, ali članovi benda Mudhoney znali su da ih povremeno satirično koriste u nekim svojim intervjuima.

HL/Izvor: muzika.hr

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime