Da li je jedna loša šala Džordža Harisona “ubila” Beatlese? Možda… ali bez njega verovatno ne bi ni bili to što jesu

0
411
Oglasi
Džordž Harison/Photo: facebook@georgeharrison
Džordž Harison/Photo: facebook@georgeharrison

Gitarista, pevač, kompozitor i producent Džordž Harison rođen je 25. februara 1943. godine. Veliko ime svetske muzičke scene najširoj javnosti je poznat kao jedan od članova famoznih Beatlesa. Mada su Pol Makartni i Džon Lenon bile glavne i odgovorne osobe zadužene za pisanje pesama u grupi, većina njihovih albuma imala je na sebi bar jednu pesmu koju je napisao Harison. Neke od najpoznatijih su “While My Guitar Gently Weeps”, “Here Comes the Sun” i “Something”.

Džordž je u najvećoj mjeri doprineo specifičnom zvuku Beatlesa jer je bio izuzetno talentovan gitarista. Inspirisan Bobom Dilanom i njegovim stvaralaštvom, Džordž je grupu od 1965. godine počeo da usmerava prema folk – rock pravcu i klasičnoj indijskoj muzici kroz upotrebu sitara. Njegovim radom dominirala je ljubav prema indijskoj kulturi i misticizmu.

The Beatles/Photo: Facebook@thebeatles
The Beatles/Photo: Facebook@thebeatles

Po raspadu Beatelsa, Harrson objavljuje trostruki album pod nazivom “Things must pass”. Kao solo izvođač imao je mnogo uspeha objavivši nekolicinu komercijalno uspešnih singlova i albuma. Čuveni magazin Rolling Stone ga je stavio na 11. poziciju najboljih gitarista svih vremena.

Ostaće zabeleženo da se Pol Makartni i Džordž Harison nisu podnosili pred kraj postojanja čuvenog benda, Svako je ,”gurao svoju politiku” bez pardona – Makartni kao perfekcionista, dok se Harison nije odricao opuštenijeg pristupa, pa i u muzici. Međutim, nisu im samo karakter i (ne)odgovornost bili glavni krivci za loš odnos.

Prema pisanju stranih medija, jednom prilikom nastalo je pismo koje ih je gotovo u potpunosti posvađalo i koje je možda bilo ključni činlac u raspadu grupe.

DŽORDŽ HARISON BIO JE MNOGO VIŠE OD “TREĆEG BEATLESA”… USKORO STIŽE “MUZIČKA KUTIJA” SA SVIME ŠTO JE IKADA SNIMIO

Naime, gitarista i veliki sarkastik redovno je odgovarao na poštu koju su im slali fanovi. Zahvaljujući se izvesnoj Suzan Hogton koja im je čestitala praznik i ujedno njegovoj majci polala cveće i čokoladice, ručno je ispisao instrukcije kako da upropasti Polov aautomobič. Veruje se ga je Harison ovo uradio iz šale, ali mnogi smatraju da je to tačno bila ona jedna kap koja je prelila čašu. Muzičari su tek godinama kasnije uspeli da pronađu zajednički jezik.

DA LI JE ISTINA DA SU THE BEATLES BORAVILI U VALJEVU I DA JE HARISONOVA BAKA IZ SELA SANDALJ? POGLEDAJTE DOKUMENTARNI FILM “BITLVANIJA”

U pismu, od Suzan je zatražio ovu uslugu 1962. godine – da isprati sedam koraka, koje je sam osmislio, a onda joj se na kraju unapred zahvalio

Nije poznato da li je ova dama ispunila njegovu želju, ali pismo nije baš svima delovalo tako bezazleno. “Bitlmanija” je ipak tresla čitav svet, a ručno napisano pismo “moglo je daleko da se čuje”. Pol je u tom peridou, inače, vozio “ford klasik”, a Džordž joj je vrlo detaljno objasnio gde da ga nađe i šta da uradi s njim.

“Draga Suzan, nadam se da si lepo provela Božić. Hvala za poklon, u ime moje majke. I Lenon ti poručuje da si veoma draga… A sada, evo instrukcija kako da uništiš Polova kola. Uzmi dosta sapunice i vode, samo nek je topla. Očisti auto i ostavi ga da se osuši, oko 20 minuta. Možeš taman za to vreme da popiješ čaj. Uzmi od mame dve krpe, ispoliraj vozilo kružnim pokretima i ne zaboravi na točkove. Usisaj lepo i unutrašnjost, da izgleda kao da je nov. Zatim, očisti i prozore. Kad sve to budeš obavila, dobro pogledaj da nešto nisi propustila. Kad sve to završiš, idi do 20 Fortlin Rouda i prelij ravnomerno ceo auto sa oko 6 kanti vode, pomešane s blatom i mašću. Posle možeš kući, znajući da si učinila dobro delo. Ovo probaj da organizuješ do 8. januara. Hvala. S ljubavlju, Džordž”, pisalo je u “problematičnom” pismu.

LAYLA, YOU’VE GOT ME ON MY KNEES… KO JE PETI BOJD, FATALNA LEPOTICA PRED KOJOM SU KLEČALI HARISON, KLEPTON, LENON I DŽEGER?

Džordž Harison preminuo je 29. novambra 2001, u 58. godini, u Los Anđelesu. Imao je rak pluća. Kremiran je na holivudskom groblju, a sahrana je održana u Kaliforniji. Najbliži su, kasnije, rasuli njegov pepeo prema hinduističkoj tradiciji na privatnoj ceremoniji u Indiji.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime