Home»Film»Da li je istina da su The Beatles boravili u Valjevu i da je Harisonova baka iz sela Sandalj? Pogledajte dokumentarni film “BitlVAnija”

Da li je istina da su The Beatles boravili u Valjevu i da je Harisonova baka iz sela Sandalj? Pogledajte dokumentarni film “BitlVAnija”

8
Shares
Pinterest Google+
The Beatles/Photo: Facebook@thebeatles
The Beatles/Photo: [email protected]

Tipično valjevska, jedinstvena zavrzlama pretočena u neobični festival o navodnom boravku Beatelsa u gradu na Kolubari, ovekovečena je u dokumentarnom filmu “BitlVAnija”, koji traje 90 minuta, sa više od 80 aktera različitih generacija.

Kao u pesmi “Uz malu pomoć mojih prijatelja” legendarnih liverpulskih “buba”, ekipa stvaralaca i poštovalaca pop kulture u Valjevu je 8. decembra 2014, na dan kada se 1980. dogodio atentat na Džona Lenona, a povodom pola veka od početka rada Beatlesa, započela je jedan od najmaštovitijih festivala u Srbiji, a verovatno i regionu. Tada je, prvi put, organizovana “BitlVAnija”, umetnički performans, posvećen odnosu Valjeva sa legendarnom rokenrol četvorkom iz Liverpula!

DISNEY PREKRŠIO SVOJE NAJVAŽNIJE PRAVILO… A SVE ZBOG NOVOG DOKUMENTARCA O BEATLESIMA

– Do danas, festival je angažovao veliki broj stvaralaca, održan je niz izložbi, nastupilo više od 30 izvođača muzike, a kroz kulturne prostore u Valjevu prošle su hiljade posetilaca – kaže akademski slikar Zoran Mujbegović, jedan od autora “BitlVAnije”.

– Ove godine, otišli smo korak dalje, u produkciji “Šta hoćeš” i Književnog kluba Valjevo, snimljen je dugometražni dokumentarni film, čija će premijera biti na Valjevskim filmskim susretima, 8. decembra, u ovdašnjem Centru za kulturu. Najveću radost predstavlja sjajan odziv Valjevaca za učešće u filmu.

Deo ekipe filma o Beatlesima/Photo: BitlVAnija
Deo ekipe filma o Beatlesima/Photo: BitlVAnija

Sama najava dokumentarca pobuđuje interesovanje, jer film, kako je navedeno, otkriva da je baba Džordža Harisona rodom iz sela Sandalj kod Valjeva. Da se još prepričava boravak “liverpulskih buba” u Valjevu i okolini, da je žir mira zajednička ideja Džona Lenona i Josipa Broza Tita, nastala podno ovdašnjeg spomenika Stevanu Filipoviću, da je hit “Ob-la-di, ob-la-da” samo obrada tradicionalne romske pesme…

– “BitlVAnija” je optimistički fenomen koji prevazilazi granice Kolubarskog okruga i Srbije i to je razlog što smo u ovaj kinematografski projekat uložili maksimum energije u ovoj, poprilično bolesnoj, godini – kaže reditelj i scenarista Rastko Šejić.

POGLEDAJTE PRVE KADROVE DOKUMENTARNE SERIJE O BEATLESIMA… DO SADA NEVIĐENI SNIMCI BENDA KOJI JE PROMENIO SVET

– Upravo u toj suprotnosti sa sivilom, u koje nas je pandemija korone zavila globalno, ova filmska priča vraća veru da je ljubav jača od realnosti. Dobri duh vrhunske umetnosti, urbani smisao za humor i sećanje na prvu igranku, nije moguće ugasiti i poništiti poplavom gluposti. Nadam se da smo uspeli da gledaocima prenesemo taj optimizam.

– Sigurni smo da će sa premijere dokumentarca ljudi izaći nasmejani, pevušeći pesme Beatelsa, što nas izuzetno veseli – kaže nekrunisani kralj duvan-čvaraka, inicijator i organizator “BitlVAnije” Slavan Batoćanin.

– Film je, zapravo, svedočanstvo da radimo pravu stvar, da se nismo predali zaboravu i da Beatles i dalje žive u Valjevu.

HL/Izvor: novosti.rs

Previous post

Kao da je u zemlju propala... 4 godine Mišel Fajfer nigde nema i svi se pitaju gde je nestala glumica koju je voleo ceo svet?

Next post

Bio je najbolji bubnjar na svetu... a onda je čekićem i nožem presudio svojoj majci... Priča o Džimu Gordonu, muzičaru koji ne želi da izađe iz zatvora

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *