Bugarska pevačica oborila rekord… glasnija je od vatrogasnih sirena

0
205
Oglasi
Smiljana Zaharieva /Photo: YouTube printscreen
Smiljana Zaharieva /Photo: YouTube printscreen

Smiljana Zaharieva nedavno je primila zvaničnu potvrdu Ginisove knjige rekorda da je otpevala najglasniji mecosopranski ton.

– Iznenadilo me kad sam na monitoru videla očitavanje od 113,8 decibela – rekla je 48-godišnja pevačica za AFP.

Irska učiteljica Analisa Flanagan vlasnica je svetskog rekorda u naglasnijem vikanju sa 121 decibelom, ali u Ginisovoj knjizi dosad nije bilo pevačkog rekorda.

Zaharieva, iz južnog bugarskog grada Plovdiva, morala je da ispuni stroga pravila. Pevala je u studiju bez muzičke podloge, instrument za merenje jačine zvuka bio je udaljen dva i po metra od nje i morala je da drži ton najmanje pet sekundi.

Jačina od 113,8 decibela otprilike odgovara buci koju čujete na rok koncertu ili na koncertu simfonijskog orkestra. Toliko je glasna i sirena vozila hitne pomoći ili vatrogasaca.

Zaharieva je pohađala Nacionalnu školu narodne umetnosti, potom diplomirala na plovdivskom muzičkom konzervatorijumu. Nekoliko godina je bila članica drugog poznatog ženskog hora “Veliki bugarski glasovi” i s njim je obišla svet.

– Kada sam pevala, ljudi su umeli da zaplaču – rekla je.

Nakon pauze kada se posvetila porodici, na scenu se vratila 2015. i peva uz tradicionalne rodopske gajde “kaba gaida”.

Zaharievu trenutno zanimaju joga i istočnjačke meditacijske tehnike, pa želi da istraži isceliteljske efekte zvuka i sarađuje s drugim umetnicima. Za saradnju je već pitala Madonu, ali još nije dobila odgovor.

– Želim da iskoristim glas kako bih pomogla ljudima – istakla je ona.

Evo kako to zvuči:

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime