Besplatan koncert Obojenog programa 25. maja na otvaranju Leta u muzeju

0
264
Obojeni program, Dorćol Platz/Photo: Igor Starešina / Odličan hrčak
Oglasi

Muzej Jugoslavije pozvao je publiku na otvaranje sedmog Leta u muzeju, 25. maja 2024. godine, rokenrol spektaklom kakav samo može da priredi bend Obojeni program. Koncert počinje u 19 časova u Fontani na muzejskom platou, a ulaz je slobodan.

Obojeni Program postoji četiri decenije i od prvog dana nametnuli su se kao sastav sa autentičnim muzičkim izrazom. Pored toga što su jedan od najistaknutijih regionalnih bendova, u jugoslovensku istoriju upisali su se kada su predstavljeni u emisiji legendarnog Džona Pila na BBC radiju, ali i kao bend čiji je spot za pesmu “981” emitovan na MTV-u u emisiji “120 minuta”.

– Verujemo da je navedeno dovoljno razloga da njihov nastup postane značajan deo kolekcije Muzeja Jugoslavije – kažu organizatori Leta u muzeju.

Obojeni program – Leto u muzeju

Od 1980. godine do danas kroz bend je prošlo bar pedeset muzičara, a frontmen Branislav Babić Kebra jedini je član originalne postave. Pored njega današnji Obojeni program čine Ilija Vlaisavljević Bebec na bas gitari i bubnjar Vladimir Cinkocki Cina, a nedavno im se pridružio i basista Miodrag Ristić Miki.

Obojeni program obojio Dorćol Platz u zvuke koje volimo…

Kamen temeljac zvuka benda bio je Novi talas – fuzija zvuka panka, roka i fanka; muzički pravac koji je kasnih sedamdesetih i ranih osamdesetih godina prošlog veka osvajao britansko i američko tržište. Svakako to je bio jedan od najproduktivnijih perioda istorije jugoslovenske muzike u kojem su se preplitali različiti žanrovi u skladu sa tadašnjim tendencijama zapadne muzičke produkcije. Ipak, Obojeni program uspeo je da ostane relevantan i uticajan sastav sve do danas.

– Zbog toga znamo da ćete doći da obeležimo Dan mladosti jer mislite da je svaka definicija gubitak slobode, jer verujete da će ovaj nastup biti slobodan i nestvaran i znate da ćete doživeti čarobna osećanja, a pre svega jer se svi još uvek nečem dobrom nadamo! – kažu organizatori.

ABCD avioni… Ovako zvuči kad mališani zapevaju Obojeni program

Već sedam godina tim Muzeja Jugoslavije, koji čine Dušan Jevtić i Sara Sopić, uspešno realizuje program Leto u muzejusa idejom da ga kroz različite događaje afirmiše kao mesto za druženje i zabavu, ali i da testira mogućnosti interpretacije jugoslovenskog nasleđa kroz saradnju sa relevantnim umetnicima iz regiona. Od pokretanja programa održano je na desetine koncerata bendova i nastupa drugih umetnika koji su ostavili dubok trag na jugoslovenskoj sceni, kao i mladih bendova koji tek pretenduju da se upišu u istoriju. Ova podrška važan je aspekat jugoslovenske omladinske kulture koju Muzej nastoji da baštini.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime