Aukcijska kuća ponudila na prodaju ukradene stvari Tome Petija… sada ih njegova porodica tuži

0
223
Tom Peti/Photo: screenshot YouTube @CBCTheNational
Oglasi

Porodica Toma Petija pokrenuće sudski postupak protiv aukcijske kuće RR zbog prodaje predmeta za koje veruju da predstavljaju ukradenu ličnu imovinu iz zaštićene arhive pokojnog rokera.

Aukcijska kuća nedavno je ponudila desetine predmeta koje su pripadale Petiju, uključujući jakne, prsluke, košulje, šešire, farmerke, obuću, torbe, kaiševe za gitaru, postere, CD-ove i vinile, od kojih su neki sa autogramima.

Tom Peti nije dosanjao svoj san… Njegovi prijatelji su se pobrinuli da on ipak bude ostvaren, na dan kad bi legendarni muzičar napunio 70

Ponuđeno je ukupno 57 predmeta, a ispod svih trenutno stoji da je predmet povučen i da je aukcija zatvorena, ali se i dalje mogu videti na sajtu.

U ponudi se između ostalog nalazila satenska jakna sa crno-belim prugama iz 1977. godine, prsluk sa svemirskom tematikom sličan onom koji je Peti nosio na Live Aidu. Među ostalim vrednim predmetima nalaze se plava i bela teksas jakna, zatim jakna sa “Appetite for Destruction” tuneje Guns N’ Roses iz 1987. sa oznakom na kojoj piše “Tom – ja sam sa Ekslom” i par crnih Zodiac čizama.

Tom Peti/Photo: wikipedia.org

Petijeva porodica se, međutim, bori kako bi vratila ove predmete i ohrabruje fanove i kolekcionare da se uzdrže od licitiranja dok se problem ne reši.

“Verujemo da RR aukcija, sa sedištem u Bostonu, nudi ukradene predmete Toma Petija čije je poreklo lažno, ne obazirući se na jasne dokaze koji su predstavljeni”, navodi se u saopštenju porodice. “Oni neće otkriti identitet onoga ko im je obezbedio ove predmete, niti kako su nabavljeni. Ali očigledno je da su ukradeni, nema drugog naziva za to.”

“Ovi predmeti imaju nezamenljivu sentimentalnu i obrazovnu vrednost za porodicu i nasleđe Toma Petija i radujemo se njihovom povratku”, dodaje se u saopštenju.

Objavljena izgubljena pesma Toma Petija “There Goes Angela (Dream Away)”

Advokat aukcijske kuće RR rekao je za Guardian da je kompanija “sarađivala sa porodicom Peti od trenutka kada su nam se obratili pre samo nekoliko dana i sa zadovoljstvom će nastaviti to da čini bez nepotrebnih pretnji sudskim procesom”.

– Ovakve optužbe za krađu shvatamo veoma ozbiljno. U godinama koliko predstavljam kompaniju, uvek smo uspevali da postignemo sporazumno rešenje kada bi se u retkim prilikama pokazalo da artikli koji su ponuđeni imaju problematično poreklo – rekao je advokat Mark S Zaid, dodajući da će kompanija “predano nastaviti da istražuje”.

Tom Peti je preminuo 2017. u 66-toj godini.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime