Angus Jang je jedan slavni bend zvao “Zeppelinima za sirotinju”…

1
2412
Angus Jang/Photo: YouTube printscreen
Oglasi

Gitarista benda AC/DC, Angus Jang, svakako zaslužuje svoje mesto među velikanima rok muzike. Inspirisan pionirima žanra kao što su Čak Beri i Litl Ričard, a spojivši njihovu neumornu energiju sa uticajima Džimija Pejdža i Hendriksa, ovaj Škot je oblikovao prepoznatljiv stil. Zbog toga, njegov bend privlači najzagriženije obožavaoce gitarske muzike.

Kako je Angus Jang “pokopao” Fender… Sviđaju mi se SG gitare jer su lagane… Probao sam Fendere, ali su preteški i nemaju mu*a

Zahvaljujući Jangovoj veštini, pesme poput “Thunderstruck”, “T.N.T.” i “Back in Black” imale su taj zvuk koji je bendu omogućio da postanu jedan od najuticajnijih rok sastava svih vremena. Njihova fuzija bluza, roka i metala je sila koja ih dovela u situaciju da rasprodaju arene širom sveta.

Pored toga što je rok muzičar stila sličnog Čak Berijevom, kako u pristupu svom instrumentu tako i u prepoznatljivom “duck walk” koraku koji je pozajmio od svog idola, Jang je i interesantna figura. Nikada se nije libio da iznese svoje mišljenja o nekim od svojih istaknutih kolega.

Najpoznatiji slučaj bio je 2019. godine kada je u intervjuu za magazin Classic Rock oštro kritikovao jedan od najpopularnijih bendova na svetu, The Rolling Stones. Nije mu se dopala njihova muzika koja je imala dosta soul uticaja, tvrdeći da bi trebalo da se drže onoga u čemu su najbolji, a to je rok.

Angus Jang iz AC/DC priznao ko je njegov “rock Bog” – nIje teško pogoditi, od njega je “maznuo” prepoznatljivu scensku fintu…

Rekao je:

– Oni sada sviraju soul muziku, a trebalo bi da sviraju rok. Soul neka ostave onima koji su najbolji u tome, crncima. Ako bi Stonsi svirali ono u čemu su najbolji, bili bi bolji, i verovatno bi se osećali slobodnije.

Stonsi nisu jedini bend koji ga je iznervirao. Godine 1984, AC/DC je bio na vrhu svetske scene, zahvaljujući albumima “Highway to Hell” iz 1979. i “Back in Black” iz naredne godine, uprkos smrti originalnog frontmena, Bona Skota. Te godine, Angus je davao intervju za Guitar World i otkrio svoju veliku antipatiju prema bendu Deep Purple. Objasnio je da ih “mrzi”, toliko da je ih opisao kao ništa više do “sirotinjske verzije Led Zeppelina”.

Angus Jang prvi put otkrio šta je Bon Skot stvano mislio o Brajanu Džonsonu… i šta sa tim ima napad slepog creva

– Slušao sam Deep Purple uživo, čak sam i platio za to i pomislio sam: ‘Ovo je smešno.’ Nikada nisam voleo te Deep Purple i slične bendove. Uvek sam ih mrzeo. Zato što sam uvek mislio da je to ‘sirotinjska verzija Led Zeppelina’ – rekao je Jang tom prilikom.

HL/Izvor: faroutmagazine.co.uk

Oglasi

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime