A uvek smo se pitali… Zašto su svi filmski posteri toliko slični?

0
652
Filmski posteri/Photo: The Wrap
Oglasi

U svetu prepunom informacija i reklama, originalan filmski poster će vas naterati da stanete i obratite pažnju na njega. Setite se samo ogromne ajkule koja kreće ka plivaču na površini vode na posteru za Spilbergov klasik iz 1975, ili moljca na ustima Džodi Foster na posteru za čuveni triler “Kad jaganjci utihnu”. Zbog čega onda većina postera za nove filmove prati ustaljenu formulu i izgleda slično?

Da li će film koji je zaradio samo 23.000 dolara dobiti Oskara? Holivudske zvezde su saglasne: Veliko DA

Jedan od glavnih razloga ovog fenomena je svakako činjenica da filmski producenti ne vole da rizikuju mnogo već gledaju da rade istu stvar koja se do sada pokazala relativno uspešnom. Oni će izdvojiti oko 100.000 dolara za izradu plakata za njihov novi film, ali će od dizajnera tražiti da imitira već sto puta viđen šablon za odgovarajući filmski žanr. U nastavku ćemo vam otkriti nekoliko aktuelnih trendova u dizajnu postera za holivudske filmove.

Kombinacija nijansa plave i žute/narandžaste boje

Filmski posteri/Photo: The Wrap
Filmski posteri/Photo: The Wrap

Posteri sa kombinacijom nijansa plave i žute/narandžaste bojePosteri sa kombinacijom nijansa plave i žute/narandžaste boje

Slavna muzičarka napala Kejt Blančet zbog filma “Tár”, evo njenog odgovora…

Kao što možete videti na slici iznad, posteri sa kombinacijom plave i žute/narandžaste se najčešće koriste za promociju filmova sa dosta akcije. Ove boje se nalaze na suprotnim krajevima kruga boja pa zbog toga pružaju dobar vizuelni kontrast na posterima.

Bela pozadina za romantične komedije

Filmski posteri/Photo: The Wrap
Filmski posteri/Photo: The Wrap

Posteri romantičnih komedija uglavnom imaju belu pozadinuPosteri romantičnih komedija uglavnom imaju belu pozadinu

Kada producenti zahtevaju od dizajnera da pozadina postera bude bela to znači da žele da ljudi lako primete glavne glumce u filmu. To se najčešće radi u slučaju romantičnih komedija, a kao što primer iznad pokazuje, glavni protagonisti takvih filma se na posterima često leđima naslanjaju jedno na drugo.

Posteri su sve tamniji

Filmski posteri/Photo: The Wrap
Filmski posteri/Photo: The Wrap

Sve je više tamnih posteraSve je više tamnih postera

5 sjajnih filmova iz 2022. koji su, ko zna zašto, prošli “ispod radara”…

Naučno istraživanje je otkrilo da filmski posteri poslednjih decenija postaju sve tamniji. Koji je razlog toga? Mnogi tvrde da to ima veze sa velikom popularnošću trilera, akcionih i naučnofantastičnih filmova u modernoj eri. Takođe, postoji i uverenje da su posteri za superherojske i filmove iz žanra epske fantastike mračniji jer se na taj način signalizira odraslim osobama da film koji reklamiraju nije samo za decu, već je znatno ozbiljnije delo.

Posteri na kojima su glavni likovi okrenuti leđima

Filmski posteri/Photo: The Wrap
Filmski posteri/Photo: The Wrap

Posteri na kojima su glavni likovi okrenuti leđimaPosteri na kojima su glavni likovi okrenuti leđima

Kada je glavni lik filma na njegovom posteru okrenut leđima to nam najčešće govori da se radi o mračnom junaku koji ne priča mnogo, ali završava posao. Ovaj trend nije vezan za specifične žanrove pa ćete ga primetiti na posterima za vesterne, akcione i animirane filmove, ali i melodrame.

Žuta je boja nezavisnih filmova

Filmski posteri/Photo: The Wrap
Filmski posteri/Photo: The Wrap

Posteri za mnoge nezavisne filmove su žutuPosteri za mnoge nezavisne filmove su žutu

Kada autori nezavisnih filmova žele da se izdvoje iz mase, oni traže od dizajnera da naprave žute postere za njihova ostvarenja. To je ponekad stvarno efektno, posebno kada se ima u vidu trend mračnih postera o kome smo već pričali u ranijim pasusima, ali je, s druge strane, u međuvremenu postalo kliše i samo još jedna formula koju svi kopiraju.

HL/Izvor:citymagazine.rs

 

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime