Slavna muzičarka napala Kejt Blančet zbog filma “Tár”, evo njenog odgovora…

0
992
Kejt Bkačet - Tar, promo
Oglasi

Kejt Blančet osvojila je Zlatni globus za ulogu u filmu “Tár” i smatra se najvećim favoritom za osvajanje Oskara koji će se ove godine dodeljivati 12. marta.

Ona u filmu glumi Lidiju Tar, fiktivni lik koju smatraju jednom od najvećih živih kompozitorki/dirigentkinja i prvu ženu na mestu šefa dirigenta velikog nemačkog orkestra. Međutim, Lisija Tar svoju moć počinje da iskorišćava na pogrešan način, zlostavljajući mlade članove orkestra. I dok kritika slavi i film i izvedbu Kejt Blančet, Marin Alsop, slavna dirigentkinja, napala ga je tvrdeći da je “anti-ženski”.

Preokret… Kevin Spejsi traži odbacivanje tužbe za zlostavljanje: Sve je laž, ništa se nije desilo!

Prvo treba istaći da postoje neke sličnosti između Marin Alsop i Lidije Tar, toliko da je kritičar New York Timesa napisao kako je jasno da je lik Lidije zasnovan na Marin Alsop. Kao i Alsop, Lidija je lezbijka, udata za muzičarku s kojom ima dete, diriguje velikim orkestrom a mentor joj je bio Leonard Bernstin. Ali, Alsop nikada nije bila optužena za zlostavljanje članova orkestra.

Marin Alsop/Photo: wikipedia.org

– Uvređena sam kao žena, uvređena sam kao dirigentkinja, uvređena sam kao lezbijka. Postoji toliko mnogo muškaraca, stvarnih, što je dokumentirano, na čijim životima je film mogao biti zasnovan ali umesto toga u središte je stavljena žena kojoj su pripisali muške atribute. To je anti-ženski – izjavila je Marin Alsop za britanski The Sunday Times dodajući kako joj je slomljeno srce jer su autori filma, portretiđući ženu, od nje stvorili zlostavljačicu.

Elen Dedženeris progovorila o optužbama za zlostavljanje saradnika: Izvinite, nisam znala, neću više nikad…

Kejt Blančet odgovorila je na ove komentare govoreći u četvrtak za radio stanisu BBC Radio 4. Rekla je kako izutetno poštuje Marin Alsop ali je objasnila kako se film bavi “koruptivnom prirodom moći”.

– Mislim da je moć koruptivna snaga bez obzira na pol. Mislim da utiče na sve nas – izjavila je Blančet dodajući kako se radi o vrlo provokativnom filmu koji će izmamiti mnogo snažnih reakcija kod ljudi.

– To nije film o dirigovanju i mislim da su okolnosti lika potpuno izmišljene – dodala je slavna Oskarovka koja veruje da Marin Alsop ima pravo na svoje mišljenje ali se ne slaže s tim da je film uvredljiv za žene.  – Moć nije polno određena – zaključila je Kejt Blančet.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime