40 godina novog talasa… Počela pretprodaja vinila “Paket aranžman” i debi albuma Šarla i Orgazma

0
439
Oglasi
40 godina Novog talasa/Croatia records promo
40 godina Novog talasa/Croatia records promo

Kao što je i najavljeno Croatia Records je putem svog webshopa pokrenula pretprodaju vinila u sklopu proslave 40 godina novog vala.

Za sada se unapred mogu naručiti Paket aranžman, jedini albuma Šarla akrobate (Bistriji ili tuplji čovek biva kad…) i prvi (istoimeni) album Električnog orgazma. Cena svakog vinila je 2.500 dinara, a u službenoj prodaji će biti od 22. januara. Za kupce iz Srbije prednarudžbe će biti moguće i na webshopu Jugoton-Croatia Recordsa. Od 22. janauara biće dostupne i prednarudžbe vinilnog reizdanja prvog (istoimenog) albuma grupe Haustor koje će u prodaji biti od 23. februara.

ZORAN PREDIN: TREBA NAM NEKI NOVI “NOVI TALAS”

Što se tiče ekskluzivnih sadržaja, sva vinilna reizdanja dolaze u bogato upakovanom gatefold sleeveu u kojem se osim vinila u različitim bojama nalaze i dodatni sadržaji, razgovori sa živim članovima bendova, producentima, tonskim snimateljima, menadžerima, muzičkim kritičarima, novinarima i ostalim akterima tadašnje novotalasne scene. Uz to stižu i raritetne fotografije, isečci iz časopisa i nikad ranije objavljen deo arhive Jugotona/Croatia Recordsa vezan uz ova izdanja. Svi albumi dolaze s download karticom za preuzimanje mp3 verzije pesama koje je remasterizovao s originalnih magnetofonskih traka Goran Martinac u Croatia Records Studiju.

DARKO RUNDEK: NE ŽALIM ZA “NOVIM TALASOM”… DANAS SU TAKOĐE PLODNA VREMENA ZA MUZIKU

Kultni Paket aranžman, koji dolazi na crvenom vinilu, sadrži i tekstove dugogodišnjeg urednika Jugotona, Siniše Škarice, autora originalnog omota albuma, Branka Gavrića, muzičkih kritičara Petra Pece Popovića i Momčila Rajina Mome, kao i razgovore sa Srđanom Gojkovićem Giletom (Električni orgazam), Zdenkom Kolarom (VIS Idoli) i Miroslavom Cvetkovićem Cveletom (Bajaga i Instruktori; tonski snimatelj Paket aranžmana). Naravno, tu su i fotografije Gorana Vejvode.

Legendarni prvi i jedini album glazbenog trija Šarlo akrobata, “Bistriji ili tuplji čovek biva kad…”, koji će biti u prodaji na belom vinilu, dolazi upakovan takođe s knjižicom koja se sastoji od fotografija i teksta Gorana Vejvode, zatim tekstova muzičkih kritičara Petra Lukovića, Aleksandra Žikića i Momčila Rajina kao i intervjua s Jurijem Tonijem, producentom albuma i Nenadom Krasavcem Keletom, menadžerom Šarla akrobate.

Prvi album Električnog orgazma, koji nosi naziv kao i sam bend, obeležen je postavom benda koja je nakon ovog albuma zasvirala tek za proslavu 35 godina rada u Beogradu 2015. godine. Samo za ovu priliku tu su razgovori sa svim članovima originalne postave, Srđanom Gojkovićem Giletom, Ljubomirom Jovanovićem Jovecom, Ljubomirom Đukićem Ljubom i Marinom Geraghty (rođ. Vulić), ali i tekstovi producenta albuma Ivana Pike Stančića i muzičkog kritičara Petra Lukovića kao i sjajne fotografije Gorana Vejvode. Album će biti reizdan na žutom vinilu.

Jedan od najvažnijih zagrebačkih predstavnika novog talasa, grupa Haustor, i prema mnogima njihov najbolji album, istoimeni “Haustor”, vraćaju se na vinil i to beli prozirni koji će biti propraćen takođe bogatim sadržajima. U knjižici izdanja naći će se razgovori s članovima prve postave benda, Srđanom Sacherom, Darkom Rundekom i Ozrenom Štiglićem, a biće tu i propratni tekstovi producenta albuma, Huseina Hasanefendića Husa, tonskog snimatelja Hrvoja Hegedušića i tadašnjeg glavnog i odgovornog urednika Jugotona, Dubravka Majnarića. Na izdanju se nalaze i fotografije Sande Hržić i Andrije Zelmanovića.

Urednik svih reizdanja je Nikola Knežević, asistent projekta i logistička podrška bio je Frane Tomašić, a likovna oblikovanja uz restauraciju originalnih omota radio je vrsni grafički dizajner Darko Kujundžić. Supervizor reizdanja Paket aranžmana bio je Siniša Škarica. Uz reizdanja CMC televizija u saradnji s Croatia Recordsom priprema i dokumentarni film koji prati zbivanja oko ova četiri albuma, ali i generalno novog talasa 40 godina nakon ovog muzičkog pokreta. Premijerno emitovanje dokumentarca očekuje se 22. janauara na CMC televiziji.

Uz proslavu 40 godina novog talasa pokrenuta je i kampanja izrade lyric videa za sve pesme spomenutih albuma, a u produkciji CroRec Digitala. Poslednji lyric video biće objavljen 22. janara, a svi dosadašnji dostupni su na YouTube kanalima Croatia Recordsa i Jugoton Musica.

Celu kampanju Croatia Recordsa povodom proslave 40 godina novog talasa prati i novoobjavljeno box set izdanje Novi talas/Novi val na 6 CD-a sa 100 originalnih pesama po izboru cenjene radijske voditeljke Radija 202 Beograd i vrsne poznavateljke rock muzike i novog talasa, Olge Kepčije.

Ujedno, 15. januara na streaming servisima biće ekskluzivno objavljeni remasteritovani snimci albuma.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime