12 sličica u sekundi – Počinje Evropski festival animiranog filma “Balkanima”

0
172
Oglasi

Festival počinje izložbom “12 sličica u sekundi” – predstavljanjem animiranih filmova Alekse Gajića i tom prilikom će biti prikazani i radovi iz Gajićevog novog dugometražnog filma “Prorok”, koji je trenutno u procesu produkcije.

U Galeriji DKSG biće otvorena izložba “Glodanje svjetla” Jelene Maksimović, a svečano otvaranje i početak takmičarskog programa zakazano je za 20 časova.

Balkanima/Photo: Promo
Balkanima/Photo: Promo

Selektorka i umetnička direktorka festivala Iva Ćirić je za program festivala od 420 filmova, koji su pristigli na konkurs, odabrala više od 110 ostvarenja iz 28 evropskih zemalja.

Na ovogodišnjoj “Balkanimi” biće prikazana 34 animirana filma u glavnom takmičarskom programu, a nagrade će dodeliti međunarodni žiri u sastavu: proslavljena animatorka iz Poljske Violeta Sova, producent i autor animiranih filmova iz Belgije Žan Luk Slok i strip crtač i animator iz Srbije Aleksa Gajić.

Međunarodni žiri za studentski takmičarski program, koji čine animator i reditelj iz Švajcarske Mauro Kararo, animator i reditelj iz Engleske Tomas Džonson i rediteljka iz Beograda Jelena Maksimović, odabraće najbolji film od 49 izabranih studentskih animiranih ostvarenja.

Balkanima/Photo: Promo
Balkanima/Photo: Promo

Revijalni deo Balkanime čine “Evropska” i “Balkanska” sa 18 filmova, a festival će ugostiti oko 30 autora iz Evrope.

Ovogodišnja “Balkanima” je, kako ističu organizatori, posebna zbog premijere dva srpska animirana filma nastala zahvaljujući podršci Filmskog centra Srbije – “Ekvilibrijum” Mirele Srebrić (u produkciji Doma kulture Studentski grad) i “Mesečeva Šuma” Marije Milanović Lazarevski, a na programu će biti i film Miloša Tomića “O robovima i robotima”, nastao kao deo projekta “Radiovizija”.

Biće prikazano i sedam studentskih filmova iz Srbije koji su snimljeni na osnovnim i master studijama Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu i doktorskih studija na Univerzitetu umetnosti u Beogradu.

Publika će imati priliku da vidi i bogat prateći program. Ekskluziva festivala biće predstavljanje filmova iz najpoznatijeg belgijskog studija za animirani film “Camera Ect” i gostovanje “Bonobo” studija za animirani i eksperimentalni film iz Hrvatske.

Najavljena je i besplatna radionica animacije peska i plastelina Koke Riobo Kortesa iz Španije na kojoj će moći da učestvuju svi stariji od 14 godina, dok će Tomas Džonson izvesti performans “Portreti” u kojem će animirati lutku u stoptrik tehnici koja crta portrete posetilaca.

Ove godine “Balkanima” uvodi i dečji žiri koji će dodeliti nagradu za najbolji animirani film za decu.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime