Zrenjanin odabran za Prestonicu kulture Srbije za 2025. godinu

0
70
Zrenjanin/Photo: Unsplash
Oglasi

Grad Zrenjanin odabran je za Nacionalnu prestonicu kulture 2025. godine, saopštilo je Ministarstvo kulture i informisanja.

Na osnovu pristiglih prijava, Radna grupa za pripremu i sprovođenje programa “Prestonica kulture Srbije” ocenila je da je prijava Grada Zrenjanina dobro osmišljena i da pokazuje koherentnost umetničke i dizajnerske vizije projekta utemeljenog na lokalnoj specifičnosti, stoji u saopštenju ministarstva.

U obrazloženju se navodi da Zrenjanin svojom kandidaturom predstavljenom pod umetničkim konceptom “Meandri grada – tokovi kulture” sa idejom prožimanja grada, stvaralaca i publike ima i detaljno objašnjene strategije, programe i kapacitete grada.

Horovi pevali “Zemlju” EKV na glavnom trgu u Zrenjaninu…

Komisija je ocenila da Program koji je planiran da se realizuje u okviru četiri celine: “Banatsko izobilje“ – posvećeno multikulturalnosti i tradiciji ovog kraja, “Arhiotipija“ – posvećena arhitektonskom nasleđu grada uključujući i Dragišu Brašovana, “Ambasada kulture“ posvećena međunarodnoj saradnji i edukaciji i LOKUS – posvećen urbanoj kulturi nudi više od 50 novih umetničkih projekata. Takođe je navedeno da Zrenjanin kandiduje ukupno 10 infrastrukturnih projekata u kulturi, od kojih se izdvajaju: prenamena srpske zadružne banke u Kuću stvaralaštva sa galerijom za savremenu umetnost, obnova Narodnog pozorišta i Amfiteatra na otvorenom, otvaranje studija za kreativne industrije Lokus, obnova Trga, manje intervencije u javnom prostoru (urbani džepovi), uređenje kuće Slavka Županskog, uređenje kutka za decu i mlade u Muzeju.

Na Javni poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u programu Prestonica kulture Srbije 2025, koji je bio otvoren od 15. novembra 2023. do 14. januara 2024. godine, pristiglo je osam prijava.

Početak realizacije projekta Zrenjanin – Nacionalna prestonica kulture Srbije, planiran je za 21. mart 2025. godine.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime