Žena, glas i gitara… ponekad više nego dovoljno

0
471
Anneke Van Giersbergen
Anneke Van Giersbergen, DOB/ Photo: AleX
Oglasi

Poznata holandska kantautorka Anneke Van Giersbergen održala je koncert u sredu, 9. novembra Velikoj sali Doma omladine Beograda.

Ovo je bio njen prvi nastup u Srbiji i tom prilikom je prisutnim fanovima predstavila pesme iz svoje bogate diskografije u unplugged aranžmanima. Iako je šteta što nije imala prateći bend, Žena Glas i gitara su dokazale da može i bez struje – ako znaš šta radiš.

Aleksandra Gegović i Danilo Nikodinovski, DOB/ Photo: AleX

Specijalni gost (ili predgrupa, ako više volite) na Annekinom koncertu bio je domaći umetnik Danilo Nikodinovski, spiritus movens benda Consecration poslednjih dvadesetak godina i jedna od glavnih karika u bendu Nikole Vranjkovića poslednjih deset.

Danilovo sviranje odlikuju širok i moćan zvuk gitare, a koncert u Velikoj sali Doma omladine bila je jedinstvena prilika da se po prvi put oproba u svedenijem nastupu kao solo izvođač.

Več posle prve izvedene numere Danilu se na bini, kao “pojačanje” pridružila mlada pevačica Aleksandra Gegović.

Publika je oko četrdesetak minuta uživala uz Zanimljiv zvuk gitare i Aleksandrin vokal u duetu sa Danilom kroz presek autorskih kompozicija i stranih hitova.

Anneke Van Giersbergen
Anneke Van Giersbergen, DOB/ Photo: AleX

A onda je na scenu izašla ona – Anneke Van Giersbergen aka Žena Glas i sa smeškom na licu obratila se prisutnima u Velikoj sali DOB:

– Veoma sam srećna što sam došla kog vas. Kako to da nisam ranije bila? Moraću da vidim sa svojim menadžerom (smeh). Divno je što ste u tolikom broju ovde. Samo moja gitara da se malo zagreje i krećemo, šou počinje.

Holanđanka je koncert počela “Beautiful One” iz njenog sastava – projekta Agua de Annique, da bi ubrzo prešla na numeru “Love You Like I Love You” sa novog albuma  “The Darkest Skies Are The Brightest” (2021).

Anneke je svo vreme komunicirala sa publikom najavljujući (uz upadice o roditeljima, sinu tinejdžeru, gradovima koje je posetila…) svaku od 20 pesama sa set liste.

Usledile su numere “Agape” i “Losing You” posle koje je Anneke izvela obradu pesme “Running Up That Hill – A Deal With God” britanske pevačice Kejt Buš.

Za nju je Anneke izjavila da je obožava, i da joj je drago što je ponovo prisutna u javnosti zbog muzike u Netflixovoj seriji “Stranger Things”.

– Kako se ona povukla iz karijere, mislim da sada uživa u svom domu i stalno gleda Netflix – našalila se holandska muzičarka, a zatim izvela njoj omiljenu pesmu “Saturnine” iz opusa svog bivšeg benda “The Gathering”.

Usledila je nova kompozicijja “Lo and Behold”, a onda rimejk “Hallelujah” (1984) kanadskog muzičara, pesnika i književnika Leonarda Koena.

Anneke Van Giersbergen
Anneke Van Giersbergen, DOB/ Photo: AleX

– Koja grupa je najbolja na svetu celom? Ili hajde da kažemo na samom vrhu možda među pet najboljih? – pitala je Anneke publiku i posle kraće “licitacije” neko je doviknuo: – Pink Floyd.

Naravno, usledila je “Wish You Were Here” (1975) koju je ona otpevala veoma nadahnuto u akustičnom aranžmanu (priznajemo da je zvučalo neobično).

Dalje su se nizale pesme benda The Gathering, rimejk “I Want to Know What Love Is” britansko-američkog benda Foreigner,  “Wasted Years” Iron Maidena, “Like a Stone” američke rok grupe Audioslave…

Posle numere “Hurricane” Anneke je privela kraju koncert rečima: – Mnogo vam hvala što ste bili večeras ovde sa mnom, predivno je zaista i nadam se da ću vam ponovo uskoro doći.

Uz želju publike, ipak se vratila na pozornicu i na bis je izvela samo još pesmu “Cloudbusting” Kejt Buš i time je zaokružila nastup koji je trajao skoro puna dva sata.

Anneke Van Giersbergen
Anneke Van Giersbergen, DOB/ Photo: AleX
Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime