Želimir Žilnik i sve što je maestro “crnog talasa” hteo da kaže… Izložba “Shadow Citizens” u galeriji Kunsthalle Wien u Beču

0
649
Oglasi
Želimir Žilnik/Photo: YouTube printscreen
Želimir Žilnik/Photo: YouTube printscreen

Galerija Kunsthalle Wien u Beču predstaviće izložbom “Shadow Citizens“ obimno filmsko stvaralaštvo Želimira Žilnika.

Naziv izložbe “Shadow Citizens” simbolizuje Žilnikovo višedecenijsko nastojanje da skrene pažnju publike ka marginalizovanim, potlačenim, nezastupljenim i iskrivljeno prikazanim članovima društva. U okviru saradnje između galerije Kunsthalle Wien i festivala Viennale, koji će se održati od 22. oktobra do 1. novembra 2020. godine, u toku filmskog festivala biće prikazana selekcija Žilnikovih filmova.

O OMLADINI, NA SELU, ZIMI… NA YOUTUBEU PRVI DOKUMENTARAC ŽELIMIRA ŽILNIKA KOJI JE NAPRAVIO POMETNJU U JUGOSLAVIJI

Za kraj izložbe u saradnji sa Austrijskijm filmskim muzejom biće organizovan filmski program čiji će fokus biti na do sada zanemarenom aspektu Žilnikovog stvaralaštva, a to je njegov rad za televiziju 80-ih godina 20. veka.

Tito po drugi put među Srbima/Photo: YouTube printscreen
Tito po drugi put među Srbima/Photo: YouTube printscreen

Pomenuta izložba će trajati od 24. oktobra do 17. januara sledeće godine. “Shadow Citizens” u galeriji Kunsthalle Wien je proširena verzija izložbe koja je razvijana u partnerstvu sa i Edith-Russ-Haus for Media Art u Oldeburgu, u Nemačkoj, 2018. godine, a kasnije je bila prikazana i u Galeriji Nova u Zagrebu. Za potrebe ove izložbe u Beču, kustosi What, How & for Whom / WHW (Ivet Ćurlin, Ana Dević, Nataša Ilić i Sabina Sabolović) sjedinili su Žilnikove ikonične kratke filmove sa početka njwgove karijere sa celovečernjim mu ostvarenjima, filmskim odlomcima i dokumentarnim materijalom, na taj način obuhvatajući čitav opus ovog našeg autora, kao i kritičarsku i recepciju javnosti tokom svih ovih godina.

Ova izložba takođe predstavlja i istraživanje koje u kustoskom smislu vodi Ana Janevski, a koje u žiži ima kontekst unutar kog je Žilnik otpočeo – kontekst amterskih kino-klubova koji su osnivani u mnogim gradovima Jugoslavije tokom šezdesetih godina prošlog veka. Osim toga, filmski kustos Jurij Meden, u bliskoj saradnji sa Žilnikom, stvorio je filmski esej “Želimir Žilnik: The Films in My Life”, koji se bavi načinima na koje su se njegova dela ukrštala sa šire shvaćenom istorijom filma.

Detaljnije o izložbi možete pročitati OVDE.

HL/Izvor: FCS

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime