Home»Film»O omladini, na selu, zimi… Na YouTubeu prvi dokumentarac Želimira Žilnika koji je napravio pometnju u Jugoslaviji

O omladini, na selu, zimi… Na YouTubeu prvi dokumentarac Želimira Žilnika koji je napravio pometnju u Jugoslaviji

4
Shares
Pinterest Google+
Želimir Žilnik/Photo: YouTube printscreen
Želimir Žilnik/Photo: YouTube printscreen

Uzbudljiv program prvih filmova sa kojima su neki od naših kultnih reditelja započinjali karijeru, Filmski centar Srbije na svom YouTube kanalu nastavlja dokumentarcem Želimira Žilnika “Žurnal o omladini na selu, zimi”.

Film je snimljen u selima u okolini Novog Sada i prikazuje mlade ljude u njihovom slobodnom vremenu – u vinskim podrumima, na igrankama, po seoskim ulicama, u kafanama. Njegovi akteri su duhoviti i energični mladići i devojke, koji se vesele i uživaju u životu, ali bi istovremeno želeli i da budu negde drugde… Zanimljivo je da se već svojim prvim scenarijem i režijom, dokumentarcem “Žurnal o omladini na selu, zimi”, Žilnik predstavio kao provokativni filmski autor koji je okrenut kritici, angažovanim društvenim, političkim i ekonomskim temama, a posebno sudbinama malih, običnih ljudi, čiji se glas gotovo nikada ne čuje u javnosti.

Žurnal o omladini na selu, zimi/Photo FCS
Žurnal o omladini na selu, zimi/Photo FCS

O tome kako se on danas seća svog prvog dokumentarca, Žilnik kaže:

– Kraj 1966. godine. Ohrabrim se da u novoosnovani “Neoplanta film”, odnesem predlog za petnaestominutni dokumentarac. Da se snima u okolnim mestima: Bukovac, Krčedin, Irig. Znao sam nekoliko drugara, iz gimnazije i sa fakulteta. Veseli i pametni mladići. Dolazili bi ranim autobusima u grad. Viđali smo ih kako dremaju na klupama. Posle škole žure, da ne zakasne na autobuse. Ideja je bila da dokumentarac pokaže kako žive kod kuće. Producent Svetozar Udovički prihvati ideju. Postavio sam jedan uslov: neću “of” novinarski tekst, nego da se snima sinhrono, uživo. Producent se ozbiljno zamisli. Kaže mi: “Znaš li, vajni debitantu, da u Srbiji ima svega tri tonske 35 mm kamere? To su one velike i teške, “oklopljene”, da bi bile nečujne. Pitanje je da li je ijedna slobodna”. Ubrzo mi jave: tri dana, pred Novu godinu, budi spreman.

Žurnal o omladini na selu, zimi/Photo FCS
Žurnal o omladini na selu, zimi/Photo FCS

Do 3. januara, prema Žilnikovim rečima, za njegov film rezervisana je ekipa iz “Filmskih novosti”.

– Stiže autobus, sa tehnikom i ljudima. Snimatelj Jovan Jovanović Ciga i dva asistenta su oko Arri blimp kamere. Četvorica zadužena za reflektore i kablove, tonac i asistent, šofer. Godine 1967, “Žurnal o omladini na selu, zimi” pokazan je, uz burno odbijanje i prihvatanje, na Martovskom festivalu u Beogradu – priseća se jedan od najoriginalnijih i najbeskompromisnijih jugoslovenskih i srpskih filmskih stvaralaca, autor koji je već svojim prvim igranim filmom “Rani radovi”, 1969. osvojio Zlatnog medveda u Berlinu i četiri Zlatne arene u Puli.

Pogledajte ovaj kultni film:

Previous post

El Master objavio pesmu i spot "S*ebano je to" i ima važnu poruku za sve koji prolaze kroz težak period...

Next post

Gospodin Pinokio predstavio novi video singl "Ljudi odlaze"

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *