Završeno osmo izdanje festivala JazzIbar… Bila su to dva dana dobrog jazza i bluesa u Kraljevu

0
214
Texas Flood/Photo: KC Ribnica (Jelena Krunić - Slavković)
Oglasi

U Kraljevu je juče završeno osmo izdanje Internacionalnog džez festivala JazzIbar u organizaciji Kulturnog centra Ribnica. Na festivalu je nastupalo šest muzičkih sastava iz Srbije, Makedonije i Slovenije.

Program je otvorio Jazz pulse trio čiji je frontmen Kraljevčanin Nikola Mirosavić (truba). Trio iza sebe ima veliki broj klupskih i festivalskih nastupa.

– Jako mi je drago što festival opstaje sve ove godine i puno mi je srce što mogu u svom gradu da predstavim ovu plemenitu muziku i sve ono što sam učio u Beogradu – rekao je Nikola Mirosavić.

Kabadays/ Photo: KC Ribnica (Jelena Krunić - Slavković)
Kabadays/ Photo: KC Ribnica (Jelena Krunić – Slavković)

Gostima iz Makedonije, bendu Kabadayas, ovo je bio prvi nastup u Srbiji u ovom sastavu. Đole Maksimovski i Dino Milosavljević nastupali su u Kraljevu sa Vlatkom Stefanovskim. Sada su doneli jedan novi zvuk i predstavili kompozicije sa novog albuma pod nazivom “Od ponedeljka”  koji je objavljen u aprilu ove godine.

– Bend postoji već šest godina i do sada smo objavili dva albuma. Prvi je izašao 2012. godine i posle toga smo imali turneju na prostoru bivše Jugoslavije. Naš bend ide u jazz world music pravcu, ali je zastupljena i tradicionalna muzika, što se moglo čuti na prvom albumu – rekao je Đole Maksimovski iz Kabadayasa.

IrieFM/ Photo: KC Ribnica (Jelena Krunić - Slavković)
IrieFM/ Photo: KC Ribnica (Jelena Krunić – Slavković)

Prvo veče festivala završeno je nastupom beogradskog benda Irie Fm.

– Drugi put smo u Kraljevu, odlična je atmosfera, kao i bendovi koji nastupaju na festivalu. Drago nam je što ste nas pozvali jer u elementima naše muzike koketiramo i sa džez i fjužn momentima – rekao je Vukašin Marković, frontmen benda Irie Fm, koji je napomenuo i to da je doskorašnji član ovog popularnog sastava bio Kraljevčanin klavijaturista Ivan Jevtić i da taj grad ima na šta da bude ponosan.

Hashima/ Photo: KC Ribnica (Jelena Krunić - Slavković)
Hashima/ Photo: KC Ribnica (Jelena Krunić – Slavković)

Drugo festivalsko veče otvorio je bend Hashima. Njihovo aktuelno drugo izdanje “The Haywain”, svrstano je u sto najboljih džez albuma u svetu.

– Sviramo nešto što nije usko određeno džez žanrom već ima upliva i klasične i rok muzike. To je nešto što je trenutno aktuelno u Evropi i svetu – rekao je Igor Mišković iz benda Hashima.

Uroš Perić i The Mambo Stars – Ray Charles tribute imaju turneje i zajedničke koncerte već godinama. Saradnja traje još od 2005. kada je Uroš počeo da nastupa sa Big bendom RTS-a. Publika je uživala uz fantastičnu energiju i maestralne muzičare na sceni.

– I moje autorske kompozicije nastavljaju dela velikih autora, kako se ne bi zaboravili ni Luis Armstrong, Frenk Sinatra i mnogi drugi. U poslednje vreme sve više pišem, ali ostajem u bluzu, soulu, džezu, kantriju – kaže Uroš Perić poznat i kao “Beli Rej Čarls”.

JazzIbar/ Photo: KC Ribnica (Jelena Krunić - Slavković)
JazzIbar/ Photo: KC Ribnica (Jelena Krunić – Slavković)

Festival je zvanično završen nastupom sjajnog bluz benda Texas Flood iz Beograda. Nenad Zlatanović, gitarista i pevač benda, kaže da bluz nikada nije imao preteranu popularnost, ali nikada nije bio ni na margini, već da je ta muzika trka na duge staze.

Sudeći po reakcijama kraljevačke publike na nastup ovog benda, izgleda da se bluz u ovom gradu i te kako sluša.

– Ovo nam je prvi ozbiljniji nastup u Kraljevu. Činjenica je da smo aktivniji u inostranstvu, ali uvek je lepo doći kad je ovakva prilika u pitanju i širiti muziku po svim delovima naše lepe zemlje – rekao je Nenad Zlatanović.

Očigledno su Kraljevčani i njihovi gosti uživali u dobrom jazzu i bluzu tokom dva festivalska dana, a za sve koji nisu bili topla preporuka i – vidimo se sledeće godine na devetom JazzIbar festivalu.

JazzIbar/ Photo: KC Ribnica (Jelena Krunić - Slavković)
JazzIbar/ Photo: KC Ribnica (Jelena Krunić – Slavković)
Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime