Za završnicu Belgrade Saxperience festivala… Batist Erben i Bojan Zulfikarpašić na velikoj sceni Kombank dvorane

0
234
Oglasi
Photo: Promo
Photo: Promo

Peti međunarodni festival saksofona – Belgrade SAXperience održaće se od 2. do 6. oktobra, a svečano zatvaranje zakazano je za subotu, 6. oktobar u Kombank dvorani.

Poslednje veče jedinstvenog međunarodog festivala saksofona obeležiće koncert dva vrhunska umetnika – Batista Erbena, jednog od najboljih mladih džez saksofonista iz Francuske i džez pijaniste Bojana Zulfikarpašića.

Tokom pet festivalskih dana nastupiće strani i domaći saksofonisti, a Belgrade SAXperience će ove godine ugostiti najznačajnija imena iz sveta saksofona iz Francuske, Austrije, Italije, Belgije i Srbije.

Festival je specifičan po tome što prati savremene tokove i nastoji da dopre do najširih slojeva publike, pa tako osim klasičnih i džez koncerata u najvažnijim beogradskim dvoranama, publika će imati priliku da prisustvuje dnevnim nastupima saksofonista na otvorenom i večernjim klupskim nastupima sa popularnim repertoarom za saksofon.

Bojan Zulfikarpašić /Photo: AleX
Bojan Zulfikarpašić /Photo: AleX

Program festivala:

Utorak,  2. oktobar
Otvaranje festivala – World Premieres – Velika sala Kolarčeve zadužbine

Kompozicije Anje Đorđević i poznatog saksofoniste i kompozitora Frančeska Santučija izvešće zvezde francuskog klasičnog saksofona Eva Bartas  i Nikola Arsenijević u pratnji Velikog kamernog orkestra, a pod dirigentskom palicom Aleksandra Sedlara i Frančeska Santučija.

Sreda, 3. oktobar 
Drugo festivalsko veče – The Power Of One – Atrijum Narodnog muzeja
Veče solo muzike na saksofonu u atrijumu Narodnog muzeja. Belgrade SAXperience predstaviće jednog od najvažnijih saksofonista iz Belgije, Pitera Pelensa.

Pelens je nastupao u najznačajnijim koncertnim dvoranama Evrope i sveta, a profesor je na Muzičkoj akademiji u Gentu i asistent je na Kraljevskom konzervatorijumu u Briselu.

Batist Erben/ Photo: Promo
Batist Erben/ Photo: Promo

Četvrtak, 4. oktobar
Treće festivalsko veče – Mobilis Night – Svečana sala Skupštine grada Beograda

Nastup Mobilis kvartet saksofona koji čine izuzetni i veoma uspešni saksofonisti i profesori saksofona iz Austrije i Hrvatske.

Petak, 5. oktobar

Četvrto veče – Three Colors – Italijanski institutu za kulturu

Les Nounours je novi ansambl (violina, saksofon i klavir) na sceni klasične muzike u Srbiji, a okupljen je oko potrage za zvukom koji do sada nije predstavlјan kod nas.

Banda saksofonista/ Photo: Facebook @bandasaksofonista
Banda saksofonista/ Photo: Facebook @bandasaksofonista

Osim koncerata u velikim beogradskim dvoranama, deo bogatog programa Belgrade SAXperience festivala čine dnevne i noćne svirke.

Saxperience Nights džem sešni, koji će se održavati svako veče festivala (posle zvaničnog programa) u 22:00 časa u Lounge baru hotela Radisson Collection, Old Mill Belgrade, idealna su prilika da se svi učesnici i muzičari druže i razmenjuju iskustva u neformalnoj atmosferi.

Takođe, u toku festivala biće organizovani i popodnevni Koncerti na otvorenom na različitim lokacijama u centru Beograda – na platou ispred Kulturnog centra Beograda, Trgu Nikole Pašića, Cvetnom trgu, Knez Mihailovoj i na Kalemegdanu, kada će (svakog dana u 14:00) nastupati Banda saksofonista, omladinski orkestar saksofona iz Srbije koji čine učenici osnovne i srednje muzičke škole Josip Slavenski.

Photo: pixabay.com
Photo: pixabay.com

Pored gostovanja najboljih svetskih i domaćih saksofonista važan segment festivala jeste i edukativnom program na kome je učenicima i studentima saksofona omogućeno da uče od renomiranih saksofonista koji nastupaju na festivalu.

Osim što se na pojedinačnim časovima radi na izvođenju standardnih programa, specifičnost ovih majstorskih časova jeste da učenici direktno sa velikim zvezdama saksofona razgovaraju o programskim koncepcijama koje su pripremili za nastup na festivalu, tehnici, kompozitorima i stilskom izvođenju, ali i drugim problemima na koje izvođač može da naiđe u karijeri.

Majstorski kursevi Belgrade SAXperience festivala biće održani u Kulturnom centru Beograda, a otvoreni su za učenike i studente saksofona, kao i za mlade profesionalce.

U holu Kulturnog centra Beograd biće organizovan Sajam saksofona na kome će instrumente i prateću opremu prikazati Selmer i Vandoren, jedni od najznačajnijih proizvođača muzičke opreme.

U cilju promocije i decentralizacije kulture, ali i obogaćivanja kulturne scene Srbije, važan deo Belgrade SAXperience festivala je koncertna turneja Le Tour de Sax, koja se organizuje u saradnji sa Francuskim institutom u Beogradu i bankom Societe Generale Srbija.

U okviru turneje Le Tour de Sax 2018, koja kreće odmah po završetku beogradskog festivala, nastupiće jedan od najboljih mladih džez saksofonista iz Francuske Batist Erben i naš poznati džez pijanista Ivan Aleksijević.

Svi koncerti glavnog programa festivala počinju u 20:00 časova, a ulaznice za ovaj muzički događaj su u prodaji na blagajni Kombank dvorane i svim prodajnim mestima Eventima.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime