Zašto je Prins pre objavljivanja svog najvećeg hita u panici pozvao člana benda Journey?

0
292
Prins- Purple Rain, screenshot YouTube
Oglasi

Ne postoji muzičar koji se tako suvereno oprobao u različitim muzičkim žanrovima kao Prins. Bez obzira da li je u pitanju bio R&B, soul ili bluz, njegove pesme bile su hit. Prins je oduvek bio “muzički kameleon”, čak i kada je snimao čudan alternativni rock na albumu kao što je “Chaos and Disorder”, što je i dalje bilo daleko iznad očekivanja njegovih fanova.

Opet, niko ne poznaje Prinsov stil bolje od samog umetnika. Tokom karijere, njegova potreba da se konstantno menja dolazila je od muzike koju je slušao.

Otkriven bizaran razlog zbog kojeg je Prins odbio ulogu u filmu “Peti element”…

Kada je objavio svoje prve hitove za MTV, postao je miljenik industrije na istom nivou kao i Majkl Džekson, donoseći nivo estradnog umeća rock zvezde koji nijedan drugi umetnik nije mogao da dostigne u to vreme. U želji da to iskoristi, on je za album “Purple Rain” (1984) sjedinio svaki aspekt svoje muzičke ličnosti na numerama poput “The Beautiful Ones” i “When Doves Cry”.

Međutim, Prins je bio uznemiren činjenicom da naslovna pesma možda previše podseća na numeru sastava Journey, koja se pojavila otprilike u isto vreme.

Klavijaturista i kompozitor benda Džonatan Kejn je u intervjuu za Billboard rekao da ga je Prins nazvao, zabrinut zbog promena akorda u “Purple Rain” i da mu je rekao:

– Hteo bih da ti odsviram nešto. Promene akorda su vrlo slične kao u “Faithfully” i ne želim da me zbog ovoga tužite.

Buntovnik i šmeker od malih nogu… Pronađen stari video snimak legendarnog muzičara, na njemu Prins ima 11 godina

Iako akordi imaju sličnosti sa baladom “Faithfully”, Prins nije imao zbog čega da brine. Umesto da se naljuti, Kejn je bio zahvalan Prinsu:

– Mislio sam da je to neverovatna melodija, pa sam mu rekao: “Polaskan sam što si me uopšte nazvao. To pokazuje kakav si čovek. Srećno sa pesmom. Znam da će biti hit”.

Nil Šon, gitarista benda Journey, imao je slično objašnjenje kada su ga pitali o Prinsovom pozivu:

– Očigledno je bio zabrinut da ćemo ga tužiti. Mislim da je nazvao našu kancelariju, a kada smo razgovarali o tome, svi su bili u fazonu: “To je najveći mogući kompliment. Neka ide pesma”.

Preminuo Džordž Tikner, jedan od osnivača grupe Journey

Iako je Kejn mogao da traži da mu se pripišu zasluge i da se nađe potpisan ispod pesme, zaključio je da to ne bi bilo u redu:

– Ne, ne, to bi mi samo donelo lošu karmu. Ima toliko drugih pesama koje daleko više liče na nas.

Uprkos tome što su članovi benda razmišljali slično Prinsu dok je komponovao svoju moćnu baladu, niko ne bi mogao da isporuči “Purple Rain” na taj način.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime