“ZAROBLJENO VREME”: Održana premijera dokumentarca o Peci Popoviću na festivalu Solo Positvo u Šibeniku

0
236
Oglasi

Da li je raspadom Jugoslavije rokenrol izgubio značaj koji je nekada imao, pita se reditelj Milan Nikodijević u filmu “Zarobljeno vreme”, dokumentarcu o čuvenom rok novinaru i kritičaru Petru Peci Popoviću, koja je održana u Šibeniku na osmom Solo pozitivo filmskom festivalu, jednom od najznačajnijih festivala muzičkih dokumentaraca u regionu.

Prema sopstvenom scenariju dokumentarac je režirao Milan Nikodijević, koji je i producent, a film je realizovan u produkciji Arbosa iz Novog Sada.

Peca Popović i Josipa Lisac/Photo: Solo Positivo Film Festival
Peca Popović i Josipa Lisac/Photo: Solo Positivo Film Festival

Prema rečima autora, “Zarobljeno vreme” je priča o jednoj zemlji, jednom vremenu i jednom čoveku – Petru Peci Popoviću, najautoritativnijem i, svakako, najpopularnijem poznavaocu rokenrola u nekadašnjoj velikoj Jugoslaviji.

– Bez pretenzije da ispričamo konačne istine o rokenrolu, putovali smo sa Popovićem diljem “emotivnog zavičaja”, bivše SFRJ, u potrazi za “izgubljenim vremenom” i dragim ljudima, najznačajnijim predstavnicima ove kulture, pokušavajući da odgovorimo na pitanje da li je raspadom Jugoslavije rokenrol izgubio značaj koji je nekada imao. Nema novih velikih autora, ne pojavljuju se genijalni pesmotvorci, ali zato danas samo u Srbiji ima gomila devojaka sa margine, koje se proglašavaju “divama”. U situaciji kada imate inflaciju diva, šta će vam rokenrol? – pita se Nikodijević, autor filma u kojem učestvuje 85 rokenrol stvaralaca, producenata i kritičara, pisaca, slikara i dizajnera.

Na putovanju kroz šest država, u Beogradu, Kragujevcu, Sarajevu, Skoplju, Herceg Novom, Zagrebu i Ljubljani, sagovornici Popovića i Nikodijevića u dokumentarcu su Kornelije Kovač, Goran Bregović, Žika Jelić, Petar Janjatović, Milomir Marić, Srđan Gojković Gile, Davor Sučić – Sejo Sexon, članovi grupa Indeksi, Tajm, Smak, Dado Topić, Saša Lošić Loša, Amira Medunjanin, Želimir Altarac Čičak, Kaliopi, Vlatko Stefanovski, Velibor Džarovski Džaro, Josipa Lisac, Jura Stublić, Siniša Škarica, Janez Bončina, Zoran Predin, Momčilo Bajagić Bajaga, Džiboni….

Peca Popović/Photo: Solo Positivo Film Festival
Peca Popović/Photo: Solo Positivo Film Festival

Petar Popović ispisuje, tako, autopoetičnu istoriju globalnog fenomena, potkrepljenu preciznom faktografijom i lucidnim zaključcima učesnika i svedoka, stavljajući je u širi, društveni, ideološki, nacionalni, sociološki i kulturološki kontekst, preplićući činjenice, doživljeno i domišljeno. S druge strane, Nikodijević odaje zahvalnost Popoviću što je celu jednu generaciju uveo u rokenrol.

Film “Zarobljeno vreme” sniman je dve i po godine na lokacijama širom bivše SFRJ. Ekipa filma je pohodila mitska mesta jugoslovenskog rokenrola, od kluba Euridika, Radio Beograda i redakcije Džuboksa, preko čuvenog FIS-a, gde su počele sve velike sarajevske grupe, Doma omladine u Kragujevcu, gde je vežbao Smak, do hale Tivoli u Ljubljani, gde su održavani Bum pop festivali sedamdesetih godina prošlog veka.

Premijeru filma u Srbiji trebalo bi očekivati od jeseni.

HL/Izvor: Politika

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime