NASTAVLJA SE STREAMING REVOLUCIJA: Ljudi kupuju stara LP i CD izdanja, a novu muziku slušaju samo putem streama

0
338
Oglasi
Muzika, slušanje muzike/Photo: Pixabay
Muzika, slušanje muzike/Photo: Pixabay

Buzz Angle objavio je statističke podatke o prodaji muzičkih izdanja u SAD u prvoj polovini tekuće godine a rezultati su iznenadili sve – gotovo dve trećine kupljenih CD i LP albuma su – stara kataloška izdanja.

Prodaja albuma pala je 14% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Najgore se u tom padu prošli digitalno preuzeti albumi, dok su najmanji pad zabieležila “opipljiva” izdanja. CD je “propao” za milion prodatih primeraka, dok je prodaja ploča porasla za petinu, s 3 miliona na 3,6 miliona.

Photo: Pixabay
Photo: Pixabay

Najveća zanimljivost je u izboru sadržaja: najveći broj kupaca zainteresovan je isključivo za stara kataloška izdanja i ne pokazuju interes za bilo šta aktualno ili novijeg datuma. Ako pogledamo prodaju isključivo fizičkih izdanja, jaz je po tom pitanju čak nešto i veći: 64% kupaca verno je starim izdanjima.

Streaming revolucija se nastavlja (na nju otpada 59%) i broji se u milijardama: od početka godine ostvarena je 141 milijarda streama preko pretplatničkih servisa i 39 milijarde na drugi način.

Po žanrovima, hip-hop/rap je najzastupljeniji (na njega odlazi petina streama), slede ga pop i R&B, a onda žanrovi latino i country, da bi se tek na šestom mestu smestio rok sa nešto više od 7 posto. Ne treba odmah dizati paniku, jer Buzz Angle je podelio rok na više žanrova (rock, alternative, indie rock, punk…), a kada se svi oni saberu – zastupljenost na tržištu iznosi 23 posto i stavlja ga na prvo mesto.

Najslušaniji album dosad je “Divide” Eda Širana (1,7 miliona primeraka), a slede ga “DAMN” Kendrika Lamara, “More Life” Drejka, “24K Magic” Bruna Marsa i “Starboy” The Weeknda.

Ed Širan ima i najprodavaniji album, najslušaniju i najprodavaniju pesmu (“Shape of You”), Kendrik Lamar i Bruno Mars ga prate u svakoj od navedenih kategorija.

Među vinilnim izdanjima najviše je prodatih primeraka soundtracka “La La Land”, zatim “Guardians of the Galaxy: Awesome Mix V.1”. Treće mesto pripalo je Bobu Marliju & The Wailers s “Legend”, a prvu petorku zatvaraju “Back to Black” Ejmi Vajnhaus i “Abbey Road” The Beatlesa.

Kompletan izveštaj pročitajte na Buzzanglemusic.com.

Izvor: Muzika.hr

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime