Zar smo poludeli? Slavni glumac žestoko kritikovao nova pravila “pozitivne diskriminacije” kod dodele Oskara…

0
216
Ričard Drajfus/Photo: screenshot YouTube @FiringLine
Oglasi

Oskarovac Ričard Drajfus kritikovao je novu politiku Američke filmske akademije, vezanu za tzv. pozitivnu diskriminaciju, navodeći da ga novi zahtevi Akademije “navode na povraćanje”.

Drajfus je izneo svoju kritiku Akademije tokom intervjua u PBS emisiji “Firing Line With Margaret Hoover”, u kojoj je glumac raspravljao o obrazovanju u SAD, političkom diskursu i inicijativama Akademije, piše Varajeti, a prenosi Index.

Kad ni Oskar ne pomaže… Brendan Frejzer nema ni jednu jedinu ponudu za novu ulogu

– Ovo je umetnost. Niko ne bi smeo meni kao umetniku da kaže da moram popustiti najnovijoj, najaktualnijoj ideji o tome što je moralno – rekao je Drajfus i dodao: – Morate dopustiti životu da ide svojim tokom. Žao mi je, ali ne mislim da postoji manjina ili većina u zemlji prema kojoj bi trebalo da se odnosimo s posebnim pijetetom.

Četiri nova standarda za pozitivnu diskriminaciju su najavljena 2020. godine. Oni će biti uvedeni na narednoj dodeli Oskara 2024. godine, pri čemu moraju biti ispunjena dva od četiri standarda kako bi film mogao da bude nominovan u kategoriji za najbolji film.

Snimljen je pre 55 godina, ima samo jednog Oskara… a ipak je, da se ne lažemo, najbolji film svih vremena

Četiri standarda uključuju proširenje zastupljenosti manjina na filmskom platnu, u tematici i pričama filmova; proširenje zastupljenosti manjina među kreativnim liderima i šefovima odeljenja; omogućavanje manje zastupljenim demografskim grupama da pristupe industriji te potraga za novom publikom iz redova manje zastupljenih demografskih grupa.

To znači da je za film dovoljno da član neke manjine budeu zaposlen iza kulisa ili u marketingu, kako bi on mogao da se takmiči u trci za Oskara.

Prevaren i potcenjen… Glumac nominovan za Oskara još se bori da zaradi svaki dolar

Drajfus je nastavio s odbranom uloge Lorensa Olivijea u filmu “Othello” iz 1965. godine, u kojem je engleski glumac igrao crnca.

– On je briljantno odglumio crnca. Da li to znači da nikada neću moći da igram crnca? Da li to znači da drugi neće moći da igraju u ‘Mletačkom trgovcu’? Zar smo poludeli? – izjavio je Drajfus.

Najpoznatiji filmovi u kojima je glumio Ričard Drajfus su “Jaws”, “Close Encounters of the Third Kind”, “American Graffiti”, “W.” i “Mr. Holland’s Opus”. Osvojio je Oskara za najboljeg glavnog glumca u filmu “The Goodbye Girl”.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime