Vlatko Stefanovski i ansambl Tanec 25. septembra na Kolarcu

0
291
Oglasi
Photo: Promo

Vlatko Stefanovski i Tanec, nacionalni folklorni ansambl Severne Makedonije, nastupiće 25. septembra od 20:00 časova na Kolarcu.

Vlatko Stefanovski je u svojoj gotovo pet decenija dugoj karijeri više puta nastupao s Tanecom u Makedoniji i inostranstvu.

Te saradnje uvek ističe kao posebno značajne i inspirativne za svoju muziku, ali i za makedonsku kulturu u celinii. Folklorni motivi su neizostavan i dominantan element njegove muzike  pa je ova saradnja s Tanecom, koja se dogodila u jesen 2021. godine u obliku koncertnog albuma objavljenog na DVD-u, bila logičan korak napred nakon njihovih dosadašnjih jednokratnih zajedničkih nastupa.

Zbog ugleda orkestra Tanec i gitarskog virtuoza Vlatka Stefanovskog, kao kompozitor/aranžer obrada folklornih tema angažovan je Damir Imeri, vrhunski makedonski instrumentalista i autor.

Njemu je povereno da muzičko spoji ova dva izvođača na dostojanstvenom,  jednako vrhunskom nivou. Kombinacija se pokazala uspešnom i ovaj prestižni muzički projekat niže izvanredne koncerte.

Pored premijernog nastupa na “Jesenskom muzičkom festivalu” u Skoplju, Stefanovski i Tanec su dosad uspešno nastupali na poznatom mariborskom festivalu LENT u Sloveniji kao i na prestižnim letnjm pozornicama u Makedoniji, u amfiteatru na ruševinama antičkog grada Heraklee u Bitoli i u antičkom teatru u Ohridu.

Publika svih ovih koncerata jednoglasna je da su Stefanovski i Tanec konačno spojili dva makedonska brenda u jedan veliki scenski spektakl. Posebno za ovaj projekat izvođeni su antologijski plesovi “Pelistersko”, “Kasapsko oro”, “Sitna lisa”, “Postupano”, “Kalajdžsko”, “Pajduško” i nezaboravne melodije “Eleno, čerko”, “Jano, mori, sevdalino” u novim aranžmanima Damira Imerija.

Ova vrhunska fuzija, koja je rezultirala jedinstvenim muzičkim nastupom, zasluženo živi svoj međunarodni koncertni život.

Vlatko Stefanovski/ Photo: AleX
Vlatko Stefanovski/ Photo: AleX

Vlatko Stefanovski jedan je od najznačajnijih jazz-rock gitarista ovog dela Evrope koji je i svetski poznat po svojim neverovatnim izvedbama na gitarama.

Njegova maestralnost seže u melodije koje malo tko može odsvirati upravo radi njegovih kombinacija etno jazza, rocka, jazz fusiona i bluesa.

Stefanovski ima dugogodišnju uspešnu karijeru. Poznat je po brojnim projektima, počevši kao jedan od osnivača i dugogodišnji član grupe “Leb i sol”, zatim kao samostalni muzičar i filmski kompozitor te po saradnjama s Miroslavom Tadićem i sastavom V3 Trio.

Tanec, nacionalni folklorni ansambl Severne Makedonije, prvi je profesionalni folklorni ansambl u Makedoniji, osnovan 1949. godine s ciljem prikupljanja i negovanja makedonskih tradicionalnih pesama i plesova, narodnih nošnji i muzičkih instrumenata te predstavljanja bogate kulturne riznice makedonskog naroda kroz vrhunski muzički izraz.

Naziv ansambla Tanec značenjem simbolizira makedonski narodni ples. Deluje kao svojevrsni pokretni muzej makedonskog bogatstva, šireći lepotu makedonskih plesova i pesama celim svetom.

Tanec je dosad nastupio na više od 5000 koncerata i festivala, pred punim koncertnim dvoranama u Njujorku, Sidneju, Melburnu, Tel Avivu, Rimu, Parizu, Londonu, Montrealu, Torontu i brojnim drugim svetskim prestonicama.

Ulaznice za koncert Vlatka Stefanovskog i orkestra Tanec možete da kupite na biletarnici Kolarca i u sistemu Tickets.rs.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime