Vlada Borisa Džonsona prevarila britanske muzičare: Obećali im bezvizni režim za Evropsku uniju, kad ono međutim…

0
207
Oglasi
Brexit. Boris Donson/Photo:  Pixabay, printscreen
Brexit. Boris Donson/Photo: Pixabay, printscreen

Prema dostupnim izvješćima, samo jedna zemlja EU, i to Španija, potpisala je sporazum nakon Brexita kako bi spasila britanske muzičare od potrebe za skupim radnim dozvolama za turneje po Evropi.

Otkako je Ujedinjeno Kraljevstvo napustilo EU u januaru 2021, vlada nije uspela da ispregovara o putovanju bez viza i radnim dozvolama širom Evrope za muzičare i prateće ekipe. Uprkos obećanju premijera Borisa Džonsona da će rešiti probleme koji bi mogli da spreče umetnike da putuju Evropom zbog povećanih troškova, samo je Španija potpisala da će britanskim muzičarima dozvoliti turneju po zemlji bez viza.

DEVET OD DESET BRITANSKIH MUZIČARA IMA PROBLEMA SA MENTALNIM ZDRAVLJEM… LOCKDOWN I BREXIT IH “UKANALILI”, POKAZALO NOVO ISTRAŽIVANJE

Incorporated Society of Musicians (ISM) pozivao je potom novu ministarku za Brexit Liz Trus da reši probleme i zauzme isti “tvrdolinijski pristup” kao i njen prethodnik Lord Frost. U pismu vladi, izvršna direktorka ISM Debra Anets napisala je: “Svi problemi koji su identifikovani kao prvi s kojima se suočava kreativni sektor zbog TCA-a, u trgovinskom sporazumu o Brexitu, i dalje ostaju. Sektor se sada suočava s ogromnom birokratijom, što je i skupo i dugotrajno. Predložena rešenja poput bilateralnih sporazuma s državama EU nisu se ostvarila, osim sa Španijom, a postoje i ozbiljni problemi s kabotažom, karnetima i određenim lukama. Sva ta pitanja negativno utiču na britansku muzičku industriju i ostalu kreativnu industriju, koja vredi 116 milijardi funti godišnje, isto kao i sektor finansija ili građevinarstvo”.

BREXIT UBIJA ALTERNATIVU! STRANI MUZIČARI MORAĆE DA ZARAĐUJU NAJMANJE 33.000 EVRA GODIŠNJE DA BI DOBILI RADNU VIZU U VELIKOJ BRITANIJI

U tvitu na službenom Twitter profilu ISM, piše da žele “sporazum o ukidanju viza, napredak u vezi s kabotažom i karnetima i okončanje skupe birokratije. Ovi koraci bi 2022. učinili boljom godinom za muzičare”.

BRITANSKI FILMOVI I TV SERIJE NEPOŽELJNI U EU… OBJAŠNJENJE JE DA SU “PRETNJA EVROPSKOJ KULTURNOJ RAZNOLIKOSTI”

U španskom ugovoru, koji je najavljen još u novembru 2021. godine, britanski muzičari i njihove ekipe više neće morati da imaju vize za turneju po zemlji u periodu od 90 dana. Međutim, i dalje postoje veliki problemi oko prevoza robe i pravila kabotaže, s obzirom da trenutni propisi dozvoljavaju samo kamionima koji putuju iz Ujedinjenog Kraljevstva da naprave jedno zaustavljanje u državi EU za sedam dana za koliko moraju da se vrate kući.

U oktobru je vlada Ujedinjenog Kraljevstva optužena za još “spinova i dezinformacija” jer nije postignut napredak u vezi s krizom koja je u toku. Dva meseca ranije je “najavila” da će biti dozvoljena “kratkoročna” putovanja bez viza, bez radnih dozvola za muzičare i izvođače u 19 evropskih zemalja. Međutim, ta pravila su bila na snazi već pre Brexita.

SAD I ONI ZNAJU ŠTA SU VIZE… POKRENUT #BORISKILLEDMUSIC – BRITANSKI MUZIČARI BESNI ZBOG NOVOG VIZNOG REŽIMA

Osobe iz muzičke industrije neprestano su izražavale zabrinutost da će nova pravila i birokratija oko turneje po Evropi stvoriti velike troškove budućim muzičkim turnejama uživo i za muzičare i za ekipe. To bi moglo da ima nepovratan učinak stvaranja staklenika koji sprečava razvoj talenta koji neće biti u mogućnosti da sebi dozvole odlazak u Evropu.

HL/Izvor: nacional.hr

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime