VINILNA VREMENA

0
239
Oglasi

Photo: Pixabay

Photo: Pixabay

Moja generacija nije mnogo slušala ploče, mi smo odrasli na kasetama i kompakt diskovima. Kasnije je došao MP3 i slušanje muzike preko interneta.

Ipak, medij vinila nije mi bio nepoznat, na polici mi je, pored kolekcije stripova, stajala hrpica ploča među kojima je bilo par istinskih bisera: nemačko izdanje live albuma Majka Oldfilda “Exposed”, originalni vinil “Sogns of Faith and Devotion” od Depeche Mode, neki grčki Žan Mišel Žar… I tako… Prolazile su godine, a te ploče nisu videle vrh gramofonske igle. Sve doskora, kada sam od mog dobrog prijatelja, Miše Stanimirovića, basiste u neznanom broju bendova (trenutno u bendovima Delivarance i Despot) dobio antički “Tehniksov” gramofon. Da li treba da pomenem da je to prvi gramofon koji sam posedovao u životu? Stariji i iskusniji vinil-manijaci (Miša je pasionirani kolekcinoar ploča Iron Maiden-a) su mi govorili da je sakupljanje ploča “teška navlaka”. Tako i bi. Nakon što sam gramofon “ojačao” adekvatnom opremom (prastari “Elektrovojsovi” zvučnici i još starije “Monakor” pojačalo) krenula je i magija – preslušavanje ploča.

Vinili su u jednom periodu bili potpuno “aut”, smatralo se da će CD preuzeti primat, nakon njega, elektronska forma plasiranja muzike. Međutim, nije sve u praktičnosti i brzini gde možeš sve što su Dire Straits snimili začitavu karijeru da svučeš za sa interneta za par minuta… Vinil, kao medij, imao je i ima svoju draž, tako da, kada se vratio, nije bilo veliko iznenađenje da je prodaja istih počela stalno da raste. Vinil je muzika upakovana na jedinstveno sofisticiran način, o kvalitetu zvuka da ne govorim…

Photo: Pixabay
Photo: Pixabay

U mom rodnom gradu se pre par godina otvorio Vinyl Shop koji i danas lepo posluje i gde neretko svratim da obnovim kolekciju. Kompletirao sam diskografiju Kerbera, pronašao solidno očuvan dupli živi album Depeche Mode “101”, isto tako dupli album The Cure – “Kiss me, kiss me, kiss me”… Ostalo se naručuje sa interneta. Za vikend sam trčao da pokupim duplo remasterizovano izdanje “Still” od Joy Divison, sa retkim live snimcima, a pazario sam i poslednji New Order “Music Complete” – i to na providnom vinilu.

Za nekog ko još čuva kasete s kraja osamdesetih i iz prve polovine devedesetih – nije loše.

Taj “virus” uspeo sam da prenesem i na moju devetogodišnu kćerku. Omiljeni bendovi su joj Texas, New Order, Yazoo… I prosto ne može da sakrije oduševljenje kad se ploča zavrti na gramofonu.

Priznaćete, tako nešto nije moguće kada pustite muziku na jutjubu.

 

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime