“VIDOVITI” NELE KARAJLIĆ pravi predstavu o Nikoli Tesli i FBI, Glogovac igra Huvera

2
286
FBI - dosije Tesla/Photo: Promo
Oglasi

Nenad Janković, alijas Dr Nele Karajlić, osmislio je scenario o jagmi svetskih obaveštajnih službi za tajnim oružjem Nikole Tesle. A da sve bude potpuno “nadrealistički”, poznati muzičar je svoj scenario napisao pre dve godine, a FBI je tek pre dva meseca priznao da je uhodio velikog naučnika.

FBI - dosije Tesla/Photo: Promo

FBI – dosije Tesla/Photo: Promo

Predstava “FBI – dosije Tesla”, čiji je Karajlić scenarista i reditelj, a pojaviće se i u ulozi detektiva Nika Nelsona, biće premijerno izvedena 19. novembra na Sceni “Jovan Đorđević” u Srpskom narodnom pozorištu. Reč je o multimedijalnoj koprodukciji SNP-a i “Tesla global foruma”, uz saradnju s projektom “Novi Sad, evropska prestonica kulture 2021”.

[accordion title=’Od potoka do Hadsona’ open=’true’]

FBI - dosije Tesla/Photo: Promo
FBI – dosije Tesla/Photo: Promo

Zanimljivo je da u predstavi postoje i “snimci” Tesle dečaka kako skače u potok u Lici, kao i skoka u reku Hadson u Njujorku, u kojem je Neleta dublirao Ivan Čulina Ćure.[/accordion]Radnja je smeštena u 7. januar 1943. godine, u Njujork, kada je odlazak naučnog genija sa životne scene pokrenuo nemilosrdnu trku svetskih obaveštajnih službi za Teslinim tajnim oružjem koje bi moglo da promeni tok Drugog svetskog rata.

– Pre dve ili tri godine Goran Marić, pokretač Udruženja ‘Tesla global forum’, i ja došli smo na ideju da napravimo predstavu o Tesli, jednom od ljudi koji su izmislili 21. vek – rekao je Karajlić u utorak novosadskim novinarima.

[accordion title=’Promocija Novog Sada’ open=’true’]Ova predstava je deo promotivnog procesa Novog Sada kojim se pokazuje da je izuzetno značajan za srpsku kulturu – rekao je Nemanja Milenković, predsednik Organizacionog odbora projekta “Novi Sad 2021”. Ove godine navršava se 80 godina od kada je Tesla 10. jula 1936. godine proglašen počasnim građaninom Novog Sada.[/accordion]Da bi publici dočarao svoje viđenje naučnika, Karajlić se, kako kaže, igrao sa scenarijem (“upleo sam hiljadu elemenata”), ali i “s muzikama”. Osim na zvukovima, akcenat je i na savremenoj tehnologiji. Samo klikom na kompjuter, na nekom platnu, od ukupno njih pet, menja se ambijent u kojem se radnja odigrava.

– Time mi je omogućeno da u pozorištu napravim nešto što bi se moglo nazvati filmskom režijom – kaže reditelj, i otkriva da je glavni junak koga on lično tumači, nesrećni inspektor FBI Nik Nelson, koji je dobio naređenje šefa da uđe u sobu “ludog naučnika”, pokupi svu dokumentaciju i odnese je u sedište FBI.

FBI - dosije Tesla/Photo: Promo
FBI – dosije Tesla/Photo: Promo

Pošto nije bilo očekivanih tajnih izuma, inspektor dospeva u nezavidan položaj i biva praćen od strane tajnih službi. Jedini čovek koji bi mu mogao pomoći je Tesla, ali pošto je on već umro, dolazi inspektoru u snove.

Teslu igra mladi glumac Nikola Rakočević, a ostale uloge tumače: Marko Gvero (Arturo Sati), Aleksandar Gajin (Mark Tven), Bojan Dimitrijević (Pepe), Nebojša Savić (ruski špijun)… Na filmskom platnu, a na sceni tokom predstave, pojaviće se Nebojša Glogovac u ulozi Džona Edgara Huvera, prvog šefa FBI.

FBI - dosije Tesla/Photo: Promo
FBI – dosije Tesla/Photo: Promo

Novosti.rs/Headliner.rs

Oglasi

2 KOMENTARA

  1. Улоге: Неле Карајлић као Нил Нелсон, Никола Ракочевић као Никола Тесла, Марко Гверо као Артуро Сати, Александар Гајин као Марк Твен, Бојан Димитријевић као Пепе, Ваја Дујовић као Ана Марија, Иван Заблаћански као Карло, Милорад Капор као Биби, Небојша Савић као Руски шпијун, Бошко Ћирковић Шкабо као члан групе Београдски синдикат и на филмском платну Небојша Глоговац као Џон Едгар Хувер.
    Извођење музичко-сценског ЗД спектакла ФБИ Досије Тесла б ио је много одличан!

    • Izvinjavam se, ali niko iz Beogradskog sindikata nije učestvovao u predstavi. Ponuđeno im jeste, ali uloge koje je trebalo oni da igraju, na sceni su odigrali Danijela Tanasković i Marko Gizdavić.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime