Verovali ili ne… Naučnici rekreirali glasne žice mumije stare 3.000 godina, evo kako zvuči glas egipatskog sveštenika Nesjamuna

0
354
Oglasi
Egipatska mumija/Photo: Pixabay
Egipatska mumija/Photo: Pixabay

Naučnici su pomoću 3D print tehnologije ponovo kreirali glasne žice mumificiranog egipatskog sveštenika koji je živeo pre 3.000 godina i saznali kako je zvučao njegov glas.

Uspeli su precizno da reprodukuju jedan zvuk koji nalikuje dugačkom spoju slova e i a.

– Zvuk koji čujete proizvode njegove glasne žice iz položaja u kojem leži u sarkofagu – rekao je elektrotehničar Dejvid Hauard s londonskog univeriteta Rojal Holowej.

Hauard je ranije istom metodom reprodukovao glasne žice i glasove ljudi današnjice, uključujući i svoj i ustanovio da su proizvedeni zvukovi vrlo realistični i da taista liče na original. Ovo je prvi put da je ovu tehnologija primenio na ljudskim ostacima.

Za prvi takav poduhvat Hauard i njegove kolege odabrali su mumiju egipatskog sveštenika Nesjamuna koja se nalazi u muzeju Lids u Velikoj Britaniji. Meko tkivo u grlu i vokalnom traktu mumije bilo je dosta sačuvano tako da je Nesjamun bio izvrstan kandidat za ovaj eksperiment, prenosi CNN.

 

Hauard planira drugu fazu ovog projekta u kojoj će pokušati da reprodukuje zvuk sveštenikovog pevanja. Nesajmun je bio beležnik i sveštenik u vreme vladavine faraona Ramzesa XI, a često je prilikom obavljanja ritualnih dužnosti pevao i melodično izgovarao molitve.

– Egiptolozima je već poznata fonetika i način izvođenja muzike tog perioda tako da možemo reprodukovati delove onoga što je zapravo pevao – prenosi N1.

Da bi to učinio, Hauard namerava pomoću računarskog softvera da kreira jezik koji bi odgovarao glasnicama te veličine pošto jezik igra glavnu ulogu u govoru i pevanju, a Nesjamunovi jezički mišići nisu dobro sačuvani. Arheolozi smatraju da je sveštenik umro u 50. godinama života, a vidljivo je da je imao jako istrošene zube i bolest desni.

– Ako mu kreiramo jezik, moći ćemo da ga uskladimo s njegovim vokalnim traktom. To je izvodljivo, ali i zahtevno – rekao je Hauard.

HL/Izvor: b92.net

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime