Velike američke diskografske kuće tuže muzičke AI servise zbog kršenja autorskih prava…

0
67
Suno, Udio, AI servisi, screenshot
Oglasi

Velike američke diskografske kuće odlučile su u ponedeljak da zbog kršenja autorskih prava tuže Suno i Udio, firme koje generišu pesme uz pomoć veštačke inteligencije, navodeći da ovi muzički startapi iskorišćavaju snimljena dela poznatih umetnika – od Čaka Berija do Maraje Keri.

Američko udruženje diskografske industrije (RIAA) objavilo je tužbe izdavačkih kuća, među kojima su Sony Music, Universal i Warner.

Veštačka inteligencija se službeno plasirala na country top listu…

Jedan postupak pokrenut je pred federalnim sudom u Bostonu protiv Suno AI, a drugi u Njujorku protiv Uncharted Labsa, koji je razvio Udio AI.

Izvršni direktor Suno AI Mikei Šulman naveo je u pisanoj izjavi da je ta tehnologija “dizajnirana da generiše potpuno nove rezultate, a ne da pamti i ponavlja već postojeći sadržaj” i da ne dozvoljava korisnicima da referenciraju konkretne umetnike.

Šta sluša veštačka inteligencija? AI kaže da su ovo najbolje pesme svih vremena…

Šulman je objasnio da je njegov startup, sa sedištem u Kembridžu u Masačusetsu, pokušao da to objasni velikim muzičkim kompanijama, “ali umesto da se upuste u raspravu u dobroj veri, oni su se okrenuli svojoj staroj advokatskoj priči“.

Udio za sada ne odgovara na zahteve za komentar.

Plant i Pejdž se krste i levom i desnom… Ovako veštačka inteligencija imitira Led Zeppelin

Predsednik i izvršni direktor RIAA Mič Glezijer naveo je u pisanoj izjavi da muzička industrija već sarađuje sa odgovornim programerima veštačke inteligencije, ali je dodao da “nelicencirani servisi poput Sunoa i Udioa koji tvrde da je ‘pošteno’ kopirati životno delo umetnika i iskoristiti ga profitiranje bez saglasnosti ili plaćanja, unazađuju obećavajuću priču o istinski inovativnoj veštačkoj inteligenciji za sve nas”.

AI je užarena tema u muzičkoj industriji, a u debatama se pominju i kreativne mogućnosti nove tehnologije i bojazni oko njene zakonitosti.

U martu, Tenesi je postao prva američka savezna država koja je donela zakon o zaštiti tekstopisaca, izvođača i drugih profesionalaca u muzičkoj industriji od potencijalnih opasnosti veštačke inteligencije.

Kako bi Kobejn zvučao da je bio član Soundgardena, Radioheada i Foo Fightersa… ovako to “zamišlja” veštačka inteligencija

Pristalice to zakona kažu da je njegov cilj obezbeđenje da AI alati ne mogu da repliciraju glas umetnika bez njihovog pristanka.

U aprilu, više od 200 umetnika potpisalo je otvoreno pismo neprofitne Alijanse za prava umetnika u kojem se tehnološke kompanije za veštačku inteligenciju, programeri i platforme za digitalne muzičke usluge pozivaju da prestanu da koriste veštačku inteligenciju za kršenje i obezvređivanje prava ljudskih umetnika.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime