Valjda to ide s godinama… Brus Dikinson napunio 65 i priznao da je pogrešio što je obradio svoju omiljenu pesmu

0
729
Iron Maiden (Štark Arena)/ Photo: AleX
Oglasi

Brus Dikinson danas slavi 65. rođendan, a muzičku karijeru započeo je još kao 18-godišnjak. Prvo poznat kao Brus Brus, bio je vokal Samsona od 1979. do 1981. godine, kada je prihvatio ponudu da se pridruži. Iron Maiden. Ostalo je – istorija.

Nakon što je postao član benda Stiva Harisa, Brus je počeo da koristi svoje prezime Dikinson i zaista je postigao potpuno novi nivo uspeha izdavanjem “Number of The Beast” (1982), svog prvog albuma sa Maidenom.

Takvi se više ne prave… Ni Brus Dikinson, ni Iron Maiden, a ni… Boeing 747

Tokom narednih godina snimili su mnoge druge neverovatne albume i postali jedan od najprodavanijih bendova svih vremena, sa procenjenom količinom od više od 130 miliona prodatih ploča širom sveta. Tokom decenija, Dikinson je pričao o mnogim svojim kolegama i uzorima, a nedavno je izdvojio, prema njegovom mišljenju, jedan od najboljih albuma svih vremena.

Iako je Iron Maiden osnovan 1975. godine, bend je uspeo da objavi svoj debi album tek 1980. godine, pa su označeni kao deo “novog talasa britanskog heavy metala”. Kada je grupa napravila svoj prvi album sa Brusom, metal muzika je postojala već više od decenije i bila je ogroman fenomen širom sveta.

Brus Dikinson najavio povlačenje: Ja hoću da budem taj koji će da odobri novog pevača grupe Iron Maiden…

Ali, da nije bilo grupa koje su se pojavile kasnih 60-ih i ranih 70-ih, Maiden ne bi bio isti, a na Dikinsona su takođe uticale mnoge od tih grupa. U intervjuu za Double J pre nekoliko godina, on je naveo neke od svojih omiljenih albuma, a jedan od njih je – “Sabbath Bloody Sabbath” koji je 1973. godine objavio Black Sabbath, bend koji je “stvorio” heavy metal.

Osim što je tu ploču izabrao kao jednu od svojih omiljenih, pevač je rekao da je jedna od najboljih ikada napravljenih:

– Black Sabbath je bio drugi album koji sam kupio na aukciji, posle Deep Purple “In Rock”. Sabbath je prošao kroz nekoliko tranzicija, a onda su izašli sa ovim albumom, “Sabbath Bloody Sabbath”, koji je bio – ogroman. Za mene je to jedan od najboljih rok albuma svih vremena – rekao je Dikinson i nastavio:

Brus Dikinson ljut na fanove Iron Maiden:  Ako dolazite na naše koncerte samo da čujete najveće hitove, ne morate ni da kupujete kartu…

– Kriv sam, priznajem, uradio sam užasnu obradu ove pesme jer mi je neko ponudio novac. Ostao sam bez Maidena i nedostajalo mi je nekoliko funti pa sam rekao: ‘Da, hajde onda’. Upravo je dokazalo da nikada ne treba pokušavati da obrađujete legendarne stvari. Trebalo bi da ostanu legendarne – rekao je Brus Dikinson.

“Sabbath Bloody Sabbath” je bio Sabbathov peti studijski album i objavljen je 1973. Imao je klasične pesme poput naslovne pesme, “Sabbra Cadabra” i “Killing Yourself To Live“. U to vreme bend je imao klasičnu postavu koju su činili: Toni Ajomi, Ozi Ozborn, Gizer Batler i Bil Vord.

Brus Dikinson otkrio: Nisu baš svi članovi benda bili srećni zbog novog albuma…

Kako je Dikinson rekao, on je 1994. godine obradio pesmu “Sabbath Bloodi Sabbath” sa grupom Godspeed. Verzija je bila deo tribute albuma “Nativity In Black”. U to vreme, Dikinson je već napustio Maiden i radio je na svojoj solo karijeri.

Dobro, priznao je grešku. Valjda to ide s godinama.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime