Uz “Decu sunca” u JDP-u svečano otvoren 57. Bitef

0
180
Otvaranje 57. Bitefa/ Photo: Jakov Simović
Oglasi

Ovogodišnji, 57. Bitef, svečano je otvoren 4. oktobra u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, uz dirljiv govor reditelja Bora Draškovića i nemačku predstavu “Deca sunca“ rediteljke Mateje Koležnik.

– Život i umetnost podjednako ubedljivo podržavaju kinesku poslovicu Sve je povezano sa svim. Leptir trepne krilcima na Madagaskaru, u Beogradu počinje bura, makar na pozornici – kazao Drašković, koji je 1967. godine bio član Inicijativnog odbora i član žirija prvog održanog Bitefa.

Osvrćući se na višedecenijsku istoriju Bitefa, kog naziva svetkovinom novog teatra, Drašković je podsetio na neke od ključnih predstava koje je festival ugostio. On je naveo i samo neka od velikih svetskih imena koja su posetila Bitef – od Jurija Ljubimova i Andžeja Vajde preko Pitera Bruka i Roberta Vilsona do Ingmara Bergmana i Samjuela Beketa.

Na samom kraju najavio i predstavu “Deca sunca“ koja je nastala u produkciji nemačkog pozorišta Šaušpilhaus Bohum.

Boro Drašković/ Photo: Tanja Drobnjak

Predstava “Deca sunca” nagrađivane slovenačke rediteljke Mateje Koležnik donosi novo čitanje Maksima Gorkog.

Uz odlične kostime Ane Savić Gecan i izvanrednu scenografiju za koju je zadužen Rajmund Orfeo Vojt, predstava na zanimljiv način približava njegove junake savremenoj publici, koja živi u svetu iznova i iznova definisanom krizama.

Pre otvaranja u Jugoslovenskom dramskom pozorištu održan je i svečani koktel u organizaciji Bitefa i Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Tom prilikom prisutne su pozdravili umetnički direktor festivala Nikita Milivojević i zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Plamena Halačeva.

Već narednog dana, 5. oktobra, publiku očekuje otvaranje pratećeg programa Bitef polifonija, kao i predavanje prof. dr Ane Vujanović, dok će na sceni “Mira Trailović” Pozorišta Atelje 212 biti izvedena predstava “Zbogom, Lindita” Narodnog pozorišta Grčke.

Mladi reditelj Mario Banuši dobio je brojne pohvale na račun dirljivog prikaza balkanske tradicije i običaja koji se vezuju za smrt dragih osoba, a Beograd je upravo prva stanica velike turneje na koju kreće ova predstava.

Photo: Promo

Petak na Bitefu obeležiće dve domaće produkcije “Želja da se napravi čvrsta istorija završiće se neuspehom“ u Bitef teatru i “Kao i sve slobodne djevojke“ u Ateljeu 212.

Ulaznice su u prodaji putem festivalskog sajta, a mogu se kupiti i na blagajni Bitefa na prvom spratu MTS dvorane, kao i pre početka samih predstava na blagajnama navedenih pozorišta.

Sve informacije kako o glavnom, tako i o pratećim programima festivala, mogu se pronaći na zvaničnom sajtu festivala, kao i putem društvenih mreža Facebook i Instagram.

Publika na otvaranju 57. Bitefa/ Photo: Tanja Drobnjek
Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime