Uticaj muzike na mlade, ili kako nas ritam i melodija oblikuju više nego što mislimo…

0
198
Slušalice, muzika/Photo: Unsplash
Oglasi

Muzika nije samo za zabavu, nije samo pozadina za vaše Instagram storije ili zvučna kulisa dugih autobuskh vožnji. U dubini svakog basa, svake melodije i stiha krije se moć koja oblikuje mlade ljude na načine na koje možda nisu ni svesni.

Više od playliste – muzika je kao ogledalo duše

Za početak, razmislimo o tome kako muzika služi kao emocionalni izduvni ventil. Svako ko je ikada pojačao muziku posle ošeg dana zna o čemu govorimo. Muzika može biti terapijska, ne samo u smislu da nam pomaže da izrazimo osećanja koja ne možemo da iskažemo rečima, već i u tome što može da služi kao neka vrsta emocionalnog kompasa.

E sad je sve jasno… Muškarci ne razumeju šta im žene govore jer im njihov glas zvuči kao – muzika

Identitet i pripadnost

Zatim, tu je identitet. Muzičke preferencije često postaju ključni deo našeg identiteta tokom turbulentnih tinejdžerskih godina. “Ja sam metalac”, “Ja sam hip-hoper”, “Indie je moj život” – zvuči poznato? Muzika može da bude moćan način izražavanja sebe i pronalaska zajednice sličnih ljudi, što je posebno važno u godinama kada se još uvek tražimo.

Uticaj na ponašanje

A šta je s uticajem glazbe na ponašanje? Istraživanja pokazuju da muzika može da ima snažan uticaj na našu motivaciju, produktivnost pa čak i odluke koje donosimo. Od legendarnih protestnih pesama koje su definisale pokrete do današnjih viralnih TikTok izazova, muzika ima moć da mobilizuje mlade na akciju.

Novo istraživanje iz Kanade: Muzika nije samo “lek za dušu”, pomaže i da se smanji – fizička bol…

Edukacija kroz ritam, a šta učimo iz stihova?

Ne smemo da zaboravimo ni obrazovni aspekt. Kroz muziku mladi mogu da se upoznaju s različitim kulturama, istorijskim događajima i socijalnim pitanjima. Koliko vas je, na primer, znalo šta je to Black Sabath ili ko je Jethro Tool, pre nego što su slušali ove bendove? Ili naučilo nešto novo slušajući RATM ili rep pesme koje komentarišu društvene nepravde?

Digitalno doba: Muzika na dlanu, uticaj na um

U digitalnom dobu, s pristupom gotovo svakoj pesmi ikada snimljenoj, uticaj muzike na mlade postaje još značajniji. Algoritmi streaming servisa mogu da predlože nove pjesme i žanrove, proširujući muzičke horizonte, ali isto tako mogu da stvore odjek komora gde slušamo samo ono što već volimo.

Plešimo, ali i razmišljajmo

Dakle, dok sledeći put plešete sami u svojoj sobi ili zajedno s prijateljima, zapitajte se: šta muzika čini za mene? Kako me oblikuje? Muzika je više od puke zabave; to je putovanje, odraz i alat za oblikovanje mladih umova. Pa neka svaka pesma, svaki ritam bude i korak prema boljem razumevanju sebe i sveta oko nas. Konačno, možda ćemo shvatiti da muzika nije samo ono što slušamo, već i dobrar deo onoga što jesmo, pišu naše kolege sa portala BeActive.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime