Umetnost u prolazu…  U Cetinjskoj ulici postavljen novi 3d model murala za slepe i slabovide

0
344
3D mural Ljubav i nada/Photo: Aleksandar Đorđević
Oglasi

U okviru projekta “Umetnost u prolazu” postavljen je i treći model murala za slepe i slabovide osobe u Beogradu, u Cetinjskoj ulici.

Cilj projekta “Umetnost u prolazu”, koji je podržan od strane Yettel fondacije je da približi uličnu umetnost slepim i slabovidim osobama kroz postavljanje modela urađenih 3D tehnologijom.

Prvi modeli koji su postavljeni na Vračaru u oktobru prošle godine su izazvali veliku pažnju domaće i strane publike i pokazali koliko je važna integracija slepih i slabovidih osoba u sve oblasti života.

“UMETNOST U PROLAZU”… PRVI 3D MODELI MURALA ZA SLEPE I SLABOVIDE OSOBE U SRBIJI

Modeli murala su inovativni pristup u predstavljanju ulične umetnosti i grafita jer se kreiranjem radova ulične umetnosti u 3D tehnologiji omogućava slepim i slabovidim osobama da kroz dodir upoznaju umetnička dela koja se nalaze na  ulicama Beograda.

– Uvek smo zastupali mišljenje da je ulična umetnost najslobodnija forma umetnosti i da je dostupna svima, a da bi zaista bila dostupna svima odlučili smo se na kreiranje 3D modele murala. Na ovaj način smo hteli da radove na ulici približimo slepim i slabovidim i da skrenemo pažnju šire javnosti na potrebe ove grupe građana i njihovo uključivanje u  svakodnevni život grada, a ulična umetnost je svakako važan deo toga – rekla je Ljiljana Radošević, istoričarka umetnosti iz organizacije Street Art Belgrade.

U Srbiji ima oko 12.000 slepih i slabovidih osoba koje imaju potrebe za podrškom u ostvarivanju njihovih prava kao i za integracijom u sve društvene tokove i svakodnevne aktivnosti, a kulturni život i umetnost su sastavni i važan deo toga. Gradska organizacija slepih Beograda okuplja oko 2000 slepih i slabovidih osoba sa teritorije svih beogradskih opština.

– Projekat „Umetnost u prolazu“ je veoma značajan jer svako ko deluje sa ciljem da nešto prilagodi ili približi populaciji slepih i slabovidih za nas čini mnogo. Kroz zajednički rad smo svi učili jedni od drugih i saznanja koja smo stekli u saradnji sa organizacijom Street Art Belgrade od velikog su značaja jer će biti primenljiva i u nekim narednim projektima koji ne moraju nužno biti umetničkog karaktera –  izjavio je Nikola Đorđević, predsednik Gradske organizacije slepih Beograda.

ULIČNE UMETNICE I UMETNICI SA DECOM IZ “SVRATIŠTA” OSLIKAVAJU “ŠESNAESTICU”

Treći mural za koji je urađen 3D model su oslikali umetnici Jana i Hope i nosi simboličan naziv “Ljubav i Nada”. Mural je oslikan 2018. uz podršku dece iz “Svratišta”. Zid se nalazi u Cetinjskoj prekoputa socijalnog preduzeća kafe-bara “16” koji je otvoren sa ciljem da pruži podršku bivšim korisnicima Svratišta nakon što napune 16 godina i predstavlja svojevrsnu priliku za dodatnu edukaciju, sticanje novih veština i mogućnost formalnog zapošljavanja. Pre svega, to je još jedna sigurna lokacija za decu koja žive i rade na ulici. Postavljanjem 3D modela na ovom mestu se ističe važna poruka  murala kao i sama lokacija na kojoj se nalazi. 

– Kroz projekat „Umetnost u prolazu“ želeli smo da pokažemo da umetnost može biti dostupna svima. Zahvaljujući 3D modelima murala, naši slepi i slabovidi sugrađani moći će da uživaju u delima uličnih umetnika. Istovremeno, ovaj projekat nas podseća da se izazovi i prepreke mogu prevazići kada se zajedno potrudimo. Posebno bih istakla doprinos dece iz „Svratišta“, koja su učestvovala u oslikavanju ovog murala i uverila nas da umetnost zaista spaja ljude. Veliko mi je zadovoljstvo što je Yettel fondacija deo ove inicijative jer ona simbolizuje ono za šta se mi zalažemo, a to je tolerantnije i bolje društvo – rekla je Milica Begenišić, menadžerka Yettel fondacije.

Autor projekta je organizacija “Street Art Belgrade” a projekat se realizuje uz podršku Gradske organizacije slepih Beograda i Yettel fondacije.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime