ULIČNE UMETNICE I UMETNICI SA DECOM IZ “SVRATIŠTA” OSLIKAVAJU “ŠESNAESTICU”

0
65
Dečja radionica festival Rekonstrukcija 2018/ Photo: Marija Konjikušić

Umetnički kolektiv “Street Smart” će prvog vikenda novembra okupiti istaknute beogradske ulične umetnike i umetnice u Cetinjskoj 15a. Junk, Hope, Jana Danilović, Nikola Mihajlović, Studio Kriška i Bong će uz podršku dece iz “Svratišta” oslikavati zidove kafe-bara “16”, koji se nalazi na ovoj lokaciji.

U subotu i nedelju, 3. i 4. novembra, od 12 do 17 časova svi zainteresovani sugrađani i sugrađanke, moći će da posmatraju umetnice i umetnike tokom procesa nastajanja murala. Oni će, takođe, održati i radionice za mališane iz “Svratišta”, a njihov rezultat biće zajednički umetnički rad na jednom od zidova.

U nedelju će tokom oslikavanja DJ podršku pružiti Cash, i sam ulični umetnik i član kolektiva “Paint kartel”.

– Ulična umetnost je za decu koja žive na ulici prvi susret sa umetnošću uopšte i kao takva je veoma značajna za njih, jer ne predstavlja samo estetsku kategoriju, već nosi snažnu poruku – ističu organizatori iz “Svratišta za decu”.

Street art/Photo: facebook@streetsmartbelgrade
Street art/Photo: facebook@streetsmartbelgrade

“Svratište za decu” je jedino mesto u Beogradu namenjeno deci koja žive i rade na ulici. Socijalno preduzeće, kafe-bar “16” otvoreno je sa ciljem da pruži podršku bivšim korisnicima “Svratišta” nakon što napune 16 godina i predstavlja svojevrsnu priliku za dodatnu edukaciju, sticanje novih veština i mogućnost formalnog zapošljavanja. Pre svega, to je još jedna sigurna lokacija za decu koja žive i rade na ulici.

– Mnogo nam je drago što ovom umetničkom akcijom možemo da doprinesemo divnoj, plemenitoj priči koju čine “Svratište” i “16”. Voleli bismo da nastavimo da radimo sa decom i mladima koji su oko njih okupljeni i još više im približimo umetničke prakse na ulici. Tako da će ovo biti samo prva u nizu sličnih akcija – poručuju iz organizacije “Street Smart”.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime