U znak sećanja na Vladu Divljana… Koncert “Nebeska Rusija – četiri maljčika” 30. oktobra u Kolarčevoj zadužbini

0
244
Oglasi
Autor plakata: Brankica Adamović/ Photo: Dušan Stojančević
Autor plakata: Brankica Adamović/ Photo: Dušan Stojančević

Projekat pod nazivom “Nebeska Rusija – četiri maljčika”, posvećen je sećanju na Vladu Divljana i u njemu učestvuju pijanisti Aleksandar Šandorov i Nemanja Nikolić.

Koncert, koji će da se održi 30. oktobra u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, povezuje muziku omiljenog kompozitora svih učesnika projekta, Sergeja Prokofjeva (Koncert za klavir i orkestar br 3) sa autorskom muzikom Vlade Divljana.

Koristeći citate Prokofjeva i Divljanove autorske kompozicije, izvođači stvaraju autentično i novo muzičko delo maksimalno poštujući notne zapise koje koriste.

Kroz naslov projekta kao i kroz sam koncertni program jasno se aludira na “dobri duh” Vlade Divljana jer se koriste nazivi pesme, odnosno filma koji je nedavno snimljen o njemu (pesma “Maljčiki”, film “Nebeska tema”).

Termin Rusija se u nazivu projekta koristi zbog porekla Prokofjeva čija se muzika koristi u koncertnom izvođenju.

Dobro je poznato da Šandorov svoje mesto pronalazi i u drugim muzičkim žanrovima, da je radoznao i smeo u muzičkom izrazu a da je već ostavio značajan trag kao dragoceni saradnik Vlade Divljana tokom decenija zajedničkog rada.

Gradeći mostove ka najvećim Divljanovim hitovima koje vešto ukršta  sa muzikom Prokofjeva, u aranžmanu urađenom isključivo za dva klavir- klavijature, ovaj klavirski duo pravi jedinstvenu zvučnu paletu.

Ovakav muzički izraz, s jedne strane postaje zanimljiv svim ljubiteljima muzike Prokofjeva ali i umetničkog izraza Šandorova, a s druge strane intrigantan onima koji su rado slušali hitove Divljana.

Povezujući skoro nemoguće kroz pronađenu zajedničku nit i ljubav prema muzici Prokofjeva,  na jedinstveni način razvijaju ukus nove, buduće publike i privlače ih u koncertne prostore zadržavajući, pri tom, svoj umetnički izraz, senzibilitet  i kredibilitet koji je stečen dugogodišnjom uspšenom karijerom.

Ulaznice za koncert “Nebeska Rusija – četiri maljčika”u prodaji su na biletarnici Kolarčeve zadužbine po ceni od 1.200 dinara.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime