U potrazi za spasenjem… Kako je Džoni Keš završio na albumu U2?

0
272
Džoni Keš/Photo: YouTube screenshot
Oglasi

Posle naglog uspeha na mejnstrim sceni, U2 je mogao da nastavi da objavljuje varijacije albuma “The Joshua Tree” do kraja karijere. Iako bi bend mogao da ponavlja pesme poput “With Or Without You” zauvek.

Ali, album “Achtung Baby” označio je preokret u odnosu na njihov uobičajeni zvuk, prihvatajući svet elektronske muzike, a Bono se isticao kao jedna od ekscentričnijih rok zvezda modernog doba. Na albumu “Zooropa” još više su eksperimentisali sa zvukom, a uz to im se na jednoj pesmi pridružila i legenda kantri muzike.

Kako je (i dođavola zašto) Džoni Keš tražio autogram od Brusa Dikinsona…

Nakon što su napisali klasične pesme poput “One” na svom prethodnom albumu, “Zooropa” je proširio granice onoga što bend može da postigne. Izvan radijskih hitova poput “Lemon”, bend nije imao granice, čak je i The Edge preuzeo vodeći vokal na singlu “Numb”.

Ukleta pesma… Snimili su je zajedno Džoni Keš i Džo Stramer. Manje od godinu dana kasnije, bili su mrtvi

Kada su želeli da album dostojno završe, bend je poželeo da Džoni Keš otpeva numeru “The Wanderer”. Iako je pesma uglavnom elektronski instrumental, Kešov impozantan glas odzvanja iznad sintetičke magle, govoreći o lutanju svetom u potrazi za nekom šansom za spasenje.

U2/Photo: YouTube printscreen

Bez obzira na to što je pesma sigurno izazvala šok pri objavljivanju, zajedničke teme postaju očigledne u tekstovima. Iako je Bono bio odgovoran za pisanje reči, veći deo pesme preuzet je iz Biblije, prikazujući Keša kao čoveka koji prolazi kroz ostatke civilizacije kako bi video šta ljudsko iskustvo nudi.

Kada je pisao pesmu, Bono je smatrao da stihovi dosežu najdublje tajne ljudskog iskustva, izjavivši u knjizi “U2 on U2”:

– Najbolji stih je: ‘There is nothing better for a man than that he should eat and drink, and that he should make his soul enjoy good in his labour’. Volite svoj posao. To je to. Dobar je osećaj voleti ono što radite. Mislim da ima puno istine u tome.

U2 snimili spot za novi singl “Atomic City” u centru Vegasa, gde 29. septembra započinju seriju od 25 koncerata

S obzirom na to da je Bono već imao reputaciju jedne od najekscentričnijih ličnosti u svetu muzike, čuti ove stihove iz Kešovih usta deluje mnogo ozbiljnije.

Budući da je Keš bio nezaobilazna figura u istoriji muzike i prošao je kreativnu transformaciju sa Rikom Rubinom u to vreme, Keš predstavlja ideale tog umornog putnika koji traži bilo koji znak da Zemlja nije toliko propala koliko se čini.

U2 objavili još jednu ponovo snimljenu pesmu, ovog puta to je kultna – “Beautiful Day”

Iako su njegovi doprinosi bili minimalni, Bono je smatrao da je pesma jedan od najboljih trenutaka grupe, ubrajajući ovu eksperimentalnu pesmu među najbolje pesme koje je bend ikada napravio. Iako bi pesma mogla da se smatra naknadnim dodatkom, tekstovi nose dodatnu težinu kada se spoje sa sintetičkom muzikom.

Dok se ostatak U2 čuje tek u pozadini tokom većeg dela pesme, sintetička strana pesme sugeriše da se Kešova potraga za spasenjem neće uskoro završiti. Koliko god da voli da vidi dobru stranu ljudske prirode, šanse su da će dugo hodati pre nego što pronađe ono što traži.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime