U Amsterdamu preminula književnica i esejistkinja Dubravka Ugrešić

0
212
Dubravka Ugrešić/screenshot YpuTube @TheNexusInstitute
Oglasi

Kako je javljeno iz Multimedijalnog instituta Zagreb, Dubravka Ugrešić preminula je u 73. godini. Spisateljica je preminula, 17. marta 2023. u Amsterdamu u krugu prijatelja i porodice, prenosi Tportal.hr.

Dubravka Ugrešić ostavila je veliki trag i smatrana je za jednu od najistaknutijih evropskih knjževnica i esejistkinja. Njena dela, od ranih postmodernističkih radova, preko elegičnog suočavanja s raspadom Jugoslavije i promenama nakon pada Berlinskog zida, do spisa o popularnoj i književnoj kulturi, krasila su retku kombinaciju ironije, polemičnosti i saosećanja.

Hrvatsku je zbog javnog progona napustila 1993. godine. Tokom života se pozicionirala kao transnacionalna ili postnacionalna spisateljica i zalagala za pravo autora da ne priznaju i ne poštuju etničke i nacionalne granice.

Najpoznatija dela Dubravke Ugrešić su “Štefica Cvek u raljama života”, “Forsiranje romana reke”, “Kultura laži”, “Muzej bezuvjetne predaje”, “Baba Jaga je snijela jaje”, “Lisica”.

Njene knjige su prevedene na mnoge svetske jezike. Predavala je na mnogim američkim i evropskim univerzitetima, kao što su Harvard, UCLA, Columbia.

Dubravka Ugrešić je dobila brojna priznanje, između ostalog NIN-ovu nagradu.

Živela je i radila u Amsterdamu.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime