Turbulencije u prodaji muzike… Ameri neće nova izdanja, Britanci se vratili vinilu

0
342
Oglasi
Muzika/Pixabay
Muzika/Pixabay

Nova i aktuelna muzika doživljava pad popularnosti u SAD, prema novom izveštaju.

Podaci koje je objavio američki tržišni monitorin Luminate otkrivaju da su streamovi pesama, preuzimanja, plus sva prodaja albuma u digitalnim i fizičkim formatima u poslednjih 18 meseci pali za 1,4 odsto.

U prvih šest meseci ove godine registrovano je do 131,3 miliona jedinica muzike ekvivalentne prodaji albuma iz poslednjih 18 meseci.

EVO KAKO STOJE STVARI… PRODAJA PLOČA U PORASTU, KASETE SE LAGANO VRAĆAJU, CD JE TOTALNO OUT, ALI STREAMING MUZIKE – KIDA

To je manje za skoro dva miliona jedinica u odnosu na 133,1 milion jedinica zabeleženih u prvoj polovini 2021.

Uprkos tome, sve što je streamovano, preuzeto ili kupljeno pre 18 meseci poraslo je za 14 odsto, odnosno na 344 miliona jedinica u prvoj polovini ove godine.

U međuvremenu, obim audio streamova aktuelne muzike je takođe opao za 2,6 odsto u prvoj polovini ove godine, dok je obim za video streaming platforme pao za 10,4 odsto u istom periodu.

IZVEŠTAJ SVETSKE DISKOGRAFSKE FEDERACIJE: RAST GLOBALNOG TRŽIŠTA SNIMLJENE MUZIKE, FIZIČKA IZDANJA SE VRAĆAJU NA VELIKA VRATA, STREAMING PLAĆA ČAK 523 MILIONA LJUDI

Prema izveštaju, u prvoj polovini 2022. došlo je do “merljivog pada broja novih izdanja koja su imala veliki uticaj, a koja se definišu kao (bilo koji) album koji debituje na Bilbordu 200”.

Tokom drugog tromesečja 2021. bilo je 126 izdanja sa velikim uticajem. U 2022. taj broj je pao na 102.

U međuvremenu, u Velikoj Britaniji, nedavni izveštaj je pokazao da će prodaja vinila u Velikoj Britaniji ove godine prestići CD-ove.

Vinil albumi doneli su 135,6 miliona funti u 2021. (porast od 23,2 odsto u odnosu na prethodnu godinu) u poređenju sa prodajom CD-a od 150,1 miliona funti (pad od 3,9 odsto u odnosu na prethodnu godinu). Na ovoj trenutnoj putanji rasta, vinil će preuzeti primat do kraja ove godine.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime