Home»Muzika»Evo kako stoje stvari… Prodaja ploča u porastu, kasete se lagano vraćaju, CD je totalno OUT, ali streaming muzike – kida

Evo kako stoje stvari… Prodaja ploča u porastu, kasete se lagano vraćaju, CD je totalno OUT, ali streaming muzike – kida

5
Shares
Pinterest Google+
Muzika, streaming/Photo: Pexels
Muzika, streaming/Photo: Pexels

Prodaja gramofonskih ploča je i dalje u porastu, kasete se vraćaju na velika vrata, a streaming muzike je oborio sve dosadašnje rekorde.

Prošla, 2019. godina je bila najuspešnija do sada za muzičare kada je u pitanju kupovina pesama. Samo u Velikoj Britaniji je najviše pesama streamovano, čime je oboren poslednji rekord koji je postavljen 2006. godine. Ovako veliki uspeh postignut je prvenstveno zbog novih umetnika kao što su Luis Kapaldi, Bili Eliš i Ariana Grande.

Kada se u obzir uzmu svi formati, digitalno skidanje pesama, streaming, kao i prodaja formata kao što su CD, vinil i kasete, samo u Britaniji je prodato 154 miliona albuma u prošloj godini, prenose Nezavisne.

LP ploče/Photo: Pixabay
LP ploče/Photo: Pixabay

Luis Kapaldi je bio najstreamovaniji umetnik godine albumom “Divinely Uninspired to a Hellish Extent”, kao i singlom “Someone You Loved”, koji je dominirao top-listama. Godišnji izveštaji su pokazali da je streaming muzike na kanalima kao što su Spotify, Apple, Amazon i Deezer glavni izvor prihoda muzičarima. Izveštaji su takođe pokazali da nekad moćni nosač zvuka – CD i dalje beleži drastičan pad prodaje. Pre tri godine 26,5 odsto muzike je prodavano na CD-ovima, a prošle godine taj broj je bio svega 15 odsto. Upravo ovi podaci govore o činjenici da će se i u novoj godini konzumacija muzike sve više odvijati u digitalnoj formi, pre nego u nekom fizičkom formatu.

Muzički obožavaoci su poslušali više od 114 milijardi pesama na streaming servisu, a svaka pesma koja je streamovana više od 1.000 puta je smatrana jednakosti prodatog albuma na svetskom nivou.

Ipak, digitalna revolucija nije potpuno izbrisala tradicionalno slušanje muzike. Prodaja gramofonskih ploča je opet zabeležila rast, pa je tako prodato 4,3 miliona ploča u Velikoj Britaniji. Taj rekord prodaje nije oboren još od 1980. godine. Najprodavanija gramofonska ploča prošle godine bio je album Liama Galagera “Why Me? Why Not”. Muzički stručnjaci ističu da je kupovina gramofonskih ploča postala veoma popularan poklon za novogodišnje i božićne praznike, pa je tako samo tokom novembra i decembra prodaja skočila za skoro 400%.

Zajedno sa pločama porasla je i prodaja modernih gramofona, pa su tako veliki brendovi kao što je Sony povećali svoje prihode za 25% samo na gramofonima.

Oživljavanje vinila dalo je delimično vetar u leđa i audio-kasetama. Ovaj nosač zvuka je 2012. godine skoro potpuno nestao, sa skromnim tiražom od 80.000 prodatih primeraka. Prodaja kaseta polako raste, a najprodavanije izdanje u prošloj godini bio je album Robija Vilijamsa “The Christmas Present”.

HL/Izvor: trecisvijet.com

Previous post

"Divovski" korak prema novom albumu... Urban & 4 objavili spot za pesmu "Div"

Next post

Promena lokacije koncerta Obscure... Nemači technical death metalci 22. februara u Domu omladine Beograda

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *