Tragična sudbina dve princeze sa Dedinja… Smrt sestara MIjatović i dalje je pod velom tajne, ostale su samo pesme grupe VIA Talas…

0
1593
Oglasi
Mira Mijatović/Photo: YouTube printscreen
Mira Mijatović/Photo: YouTube printscreen

Njen životni put mogao je biti posut ružama. Rođena kao ćerka poznatog jugoslovenskog političara i narodnog heroja Cvijetina Mijatovića i glumice Sibine Mijatović, Mirjana Mijatović u detinjstvu je imala sve što je poželela. Ipak, na kraju kao da nije uspela da pobegne tragedijama koje su je pratile kuda god da je krenula.

Rođena je u Ljubljani 1961. Kada joj je bilo 9 godina njena majka je poginula u saobraćajnoj nesreći ostavljajući osim Mire i njemu mlađu sestru Maju koja je bila tek četvorogodišnjakinja. Njihov otac se nakon toga oženio poznatom glumicom Mirom Stupicom, a nakon što je izabran za funkciju predsednika Predsedništva SFRJ (drugog posle Tita) privatnost porodice počela je da se drži u strogoj tajnosti, podseća Istorijski zabavnik.

Mijatovići su se preselili u vilu na Dedinju i nije mnogo prošlo, a Mirjana i Maja su dobile nadimak koji će ih pratiti do kraja života – Princeze od Dedinja.

SRĐAN ŽIKA TODOROVIĆ OTKRIO: TATA BORA NIJE BIO ODUŠEVLJEN IDEJOM DA BUDEM BUBNJAR, BARABA…

Devojke su odrastale okružene svom mogućom pažnjom. Bile su lepe, pametne, duhovite i bogate i uskoro su oko sebe okupile veliki broj prijatelja. Mira je naročito uživala u pravljenju žurki i vili na Dedinju na kojima su bile sve važnije “gradske face” Beograda 80-ih godina – Milan Mladenović, Bojan Pečar, Dušan Gerzić Gera, Bebi Dol, Margita Stefanović, sestre Udovički, Sonja Savić…

– Pravile su žurke, a čuvala ih murija. Možeš misliti kakve su onda bile te žurke. Dolazile bi sve gradske face – ispričao je godinama kasnije muzičar i Mirin prijatelj Milivoje Petrović – Miško Plavi.

Nažalost, sa društvom tih godina stigla je i – droga.

– Miru pamtim kao devojku sa izuzetnim osmehom i mnogo energije. Po obliku glave i po frizuri me je podsećala na Avu Gardner. Znam je iz zdrave faze. Kad je pala na droge, izbegavala je da dolazi. Čuli smo se telefonom. Nije smela da me gleda u oči. Maja je bila nepredvidiva devojka. Mira je bila mirnija. Možda je to njihovo ponašanje bilo programsko, da bi se revanširale ocu. Ne mogu to da tvrdim. Deca 80-ih su programski bila navučena na drogu – izjavio je jednom Petar Peca Popović, poznati novinar i rok kritičar, za portal Presstiž.rs.

NAJMRAČNIJI LIK EX-YU PANK SCENE… JEZIVA SUDBINA SATANA PANONSKOG, UMETNIKA NA IVICI ŽILETA… DOSLOVNO

Vreme je prolazilo i obe sestre su zaokračile u umetničke vode. Maja se bavila glumom i bila je voditelj emisije “Nedeljno popodne” na tadašnjoj TV Sarajevo, a jedno vreme je glumila u nekoliko pozorišnih predstava u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Mira je sa Bojanom Pečarom 1981. osnovala novotalasni bend VIA Talas. U prvo vreme pored njih članovi su bili i Mirina drugarica Borjana Bulajić, slikar Dušan Gerzić Gera i muzičar Miško Plavi.

Ćerkine muzičke sklonosti ohrabrivao je i njen otac.

– Svirali smo u podrumu Mirine vile. Tačno iznad podruma je bio kabinet njenog oca. Jednom prilikom Cvijetin ulazi kod nas i kaže: “Deco, izvinite, možete li samo malo da zastanete, imam gore Brežnjeva na vezi. Meni žao da vas prekidam, ali nemojte barem s tim činelama da udarate, to me prekida. Po bubnjevima možete. To mi ne smeta”. Onda mi malo sačekamo i nastavimo da sviramo – sećao se kasnije Miško Plavi.

MRAČNE PRIČE O DROGI, SMRTI, MRŽNJI I POLNIM ORGANIMA… OVO SU NAJKONTROVERZNIJI HITOVI EX-YU ROK SCENE

Grupa je imala nekoliko značajnih svirki po Beogradu i postala umereno poznata naročito u mladalačkim krugovima. Nakon što je neki članovi napustili nastavila je da funkcioniše pod imenom Talas.

Godine 1983. snimili su album “Perfektan dan za banana ribe”. Najpoznatija pesma sa tog albuma je pesma “Sama”, koja je bila hit širom Jugoslavije. Korišćena je i u kultnom filmu Svetislava Bate Prelića “Šećerna vodica”.

Međutim, već 1984. Bojan Pečar je prešao u grupu Ekatarina Velika, Talas se raspao, a Mirjana je nastavila da živi svojim burnim životom. Najčešće ste je mogli videti u beogradskom klubu “Akademija”, a jedno vreme je sa tadašnjim dečkom živela i u Emiratima.

VIA Talas/Photo: wikipedia.org
VIA Talas/Photo: wikipedia.org

Mirjana Mijatović umrla je 1991. kada joj je bilo samo 30 godina. Da tragedija bude veća, i njena sestra Maja preminula je iste godine, svega nekoliko meseci kasnije. Kako, kada i od čega – i danas se samo nagađa.

– Kad je bila bolesna, Mira je izbegavala da se javlja jer ju je bilo sramota. Ne smem da pomislim kako izgleda taj prelaz od devojke oko koje se vrti ceo svet do devojke koje svi izbegavaju. Strašna je pomisao da je uvek morala da ima određenu količinu novca kod sebe da bi kupila drogu. Mislim da ju je pre Maja navukla nego obratno. Maja je bila radoznalija, drčnija. Taj segment su krile od mene jer ih je bilo sramota. Bile su lepo vaspitane i bilo ih je sramota da im vidite slabost. Pobegle su od nas da ne bismo videli kako se urušavaju. Kad je Mira umrla niko nije znao. Saznali smo kasnije, a mnogo kasnije smo saznali da je umrla i Maja. To je bila državna bruka. Da dozvoliš da umru obe ćerke predsednika države – tvrdi Popović.

BIOGRAFIJA HEROINE EX-YU ROCKA: “MAGI – KAO DA JE BILA NEKAD”

Iako će većina koja se seća sestara Mijatović danas reći da su najverovatnije umrla od predoziranja, to zvanično nikada nije potvrđeno.

Dve godine nakon tragedije umro je i Cvijetin Mijatović. Danas čitava porodica počiva zajedno u grobnici na Novom groblju u Beogradu.

HL/Izvor: istorijskizabavnik.rs

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime