Mračne priče o drogi, smrti, mržnji i polnim organima… Ovo su najkontroverzniji hitovi ex-YU rok scene

0
64
Yugo 45/Photo: printscreen
Yugo 45/Photo: printscreen

Pre nego je usledila era turbo folka, narodnjaka i estradnih zvezda koje još od devedesetih obeleževaju muzičku scenu Srbije, na ovim prostorima vladali su stari Ex-Yu bendovi čiji se hitovi slušaju i danas – a o čijem tajnom i alternativnom značenju i dalje kruže mnoge priče.

Otkrivamo neka od tih alternativnih značenja, koja većinski nisu potvrđena, ali o kojima se pričalo i pisalo u medijima, te koja su fanovi legendarnih muzičara i bendova povezivali sa njihovim privatnim životima i stvarima kroz koje su u datim trenucima prolazili.

“Ko me tero da te volim”

Bend Babe, čiji je frontmen Žika Milenković, gitarista Bajage i Instruktora objavio je 90-ih hit “Ko me ter’o da te volim”. Prema nekim tumačenjima, Žika Milenković je pesmu posvetio prijatelju koji je umro od side nakon seksa sa prostitutkom iz Pančeva u koju je bio zaljubljen. Ovo je jedna od najpopularnijih pesama ove grupe koja ih je vinula među najbolje grupe.

“Sanjao sam noćas da te nemam”

Pesmu “Sanjao sam noćas da te nemam” publika godinama doživljava kao ljubavnu. Frontmen Bijelog dugmeta Goran Bregović svojevremeno je, međutim, objasnio da se tekst odnosi na gubitak majke.

“Da sam pekar”

I pesma “Da sam pekar” ima alternativno značenje, te se za mnoge odnosi na konzumiranje droge odnosno “belog” praha.

“Ti si mi u mislima”

Postoje tumačenja da Dino u pesmi ne peva voljenoj ženi, već heroinu.

“Ne veruj u Idole”

Pesmom “Ne veruj u idole”, Kiki Lesendrić, osnivač i vođa nekadašnjeg sastava Piloti, navodno je želeo da isprovocira članove grupe Idoli, zbog nesuglasica i svađa s pojedinim članovima benda.

“Neko te ima noćas”

Navodno, pesma “Neko te ima noćas” posvećena je hašišu!

“Srce”

Godinama se govori i o skrivenim porukama u tekstovima legendarnog sastava EKV. Tako je pesma “Srce” posvećena bivšoj devojci Milana Mladenovića, koja je umrla od posledica konzumiranja heroina.

“Balkan”

Stihovi “Balkane, Balkane, Balkane moj. Budi mi silan i dobro mi stoj”, po nekim tumačenjima, Branimir Džoni Štulić je posvetio svom polnom ogranu kako ga ne bi “izdao” u ključnim situacijama.

HL/Izvor: nova.rs

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime