The Prodigy posle 26 godina promenili “sporan” stih svog velikog hita…

0
285
The Prodigy/Exit promo
Oglasi

Grupa The Prodigy promenila je tekst svoje hit pesme iz 1997. “Smack My Bitch Up” posle godina kontroverzi.

Grupa osnovana u Eseksu trenutno je na turneji po Evropi. Tokom vikenda su nastupali u Londonu, a snimak s nastupa proširila se društvenim mrežama. Naime, na njoj se čini da frontmen Maksim tokom izvođenja pesme, umesto izvornog drugog stiha “Smack my bitch up” (ujedno i naslova), ponavlja uvodni stih: “Change my pitch up”.

The Prodigy objavili remix pesme “Breathe” s RZA iz Wu-Tang Clana

Independent je tražio komentar benda i objašnjenje da li je reč o promeni za stalno, ali još uvek nisu dobili odgovor, prenosi Index.

Pesma, originalno objavljena na kultnom albumu “The Fat of the Land”, izazvala je niz reakcija kada je prvi put objavljena, a jednom je proglašena “najkontroverznijom pesmom svih vremena”.

The Prodigy snima svoj prvi dugometražni muzički dokumentarac… Sirova, beskompromisna i emotivna priča o “odmetnicima” iz Eseksa

Osim što su hit kritikovali drugi muzički izvođači, uključujući Tori Amos i Beastie Boys, osudila ga je i američka Nacionalna organizacija za žene (NOW), koja ga je optužila za promovisanje nasilja nad ženama kao da je to “oblik zabave”.

Kao odgovor, album je uklonjen iz brojnih prodavnica u SAD, dok je BBC ili potpuno zabranio pesmu na svojim stanicama i kanalima ili puštao verziju bez teksta. Uprkos napetostima, album je postigao velik uspeh i u SAD i u Velikoj Britaniji. Bio je na vrhu top liste u SAD osam dana nakon objavljivanja.

The Prodigy/Photo: facebook@theprodigyofficial

Bend je u to vreme branio pesmu, tvrdeći da je to posveta ranoj hip-hop kulturi.

– Na kraju dana, devojke koje dolaze na naše nastupe su opasne devojke i ne gledaju na to tako. Ako neka devojka u cvetnoj haljini s A krojem odluči da negde postoji neki bend koji peva o razbijanju kučki, onda ćemo biti malo militantni. One nas ne shvataju. Nikad nisu. Nikada i neće – rekao je pokojni pevač Kit Flint za Rolling Stone.

– To je toliko uvredljiv stih da to zapravo ni ne može da ima to značenje na koje vi mislite. Tu je ironija – rekao je jedan od osnivača benda, Lijam Haulet, u istom intervjuu.

BILA JE TO REVOLUCIJA NA REJV SCENI… Evo kako je nastao legendarni hit “Firestarter” grupe The Prodigy

Ni Flint ni Haulet nisu izrazili žaljenje zbog pesme. Međutim, predstavnik izdavačke kuće XL Ričard Rasel priznao je da se predomišljao o pesmi i osvrnuo se na kontroverzu u svojim memoarima iz 2020, “Liberation Through Hearing”.

“Da li je to umetnost? Da, neka vrsta, a veliki deo umetnosti nije ugodan”, napisao je i dodao: “Da li je neka žena ikada bila zlostavljana zbog The Prodigyja? Moj osećaj je da nije. Ali, kako mogu da budem siguran? Dakle, žalim li što sam izdao singl na XL-u s naslovom ‘Smack My Bitch Up’? Ne. Ali sumnjam da bih to ponovio”.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime