Tajna skrivena svima pred očima… Ovako su Stonesi pružili ruku pomirenja Beatlesima

0
530
Oglasi
Their Satanic Majesties Request, cover
Their Satanic Majesties Request, cover

Šezdesetih godina muzička publika uglavnmoj je posmatrala Beatlese i Rolling Stonese kao rivale. Pol Makartni optuživao je Stonese da kopiraju njegov bend. S druge strane, Mik Džeger tvrdio je da Beatlesi postaju sve sličniji njegovom bendu. Na kraju, ipak, čini se da nije bilo mnogo loše krvi između dve grupe.

A za to su zaslužni Džeger i ekipa. Stonesi su pokazali dobru volju koju su prema Fab Fouru 1967.  kada su objavili svoj psihodelični album “The Satanic Majesties Request”. Jer, “memorijalna” naslovnica albuma sadrži poruku za Beatlese skrivenu svima pred očima.

BASISTA THE WHO OTKRIO VELIKU TAJNU… EVO ŠTA SU USTVARI BEATLESI PEVALI DOK SE NIŠTA NIJE ČULO OD VRISKE EGZALTIRANIH FANOVA

“Their Satanic Majesties Request” često se shvata kao pokušaj Stonesa da iskopirajui “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band”. Kao takav, ovaj album imaju psihodelični pokrov a la Sgt. Pepper. Iako nije tako poznat kao album Beatlesa, on ima svoje važne tajne.

Ako pogledate naslovnu stranu “The Satanic Majesties Request”, njome dominiora  psihodelična slika. Džeger i kompanija odeveni su u čarobnjake i na nekoj izmišljenoj planeti. Ono što verojatno nećete odmah primetiti su lica Džona Lenona,Poal Makartnija, Džordža Harisona i ringa Stara takođe na slici, skrivena među cvećem.

Fotograf po imenu Majkl Kuper snimio je fotografije za kultni cover “Their Satanic Majesties Request”.  2018. njegov sin Adam u intervjuu je progovorio o delu svog oca. On je objasnio je zašto su Stonesi stavili lica Beatlesa na naslovnu stranu svog albuma.

Kuper je objasnio da je uključivanje Beatlesa na fotogafiju zapravo rezultat nezadovoljstva Stonesa načinom na koji su mediji tretirali odnos između bendova.

– Britanska štampa neprestano je puštala glasine da su odnosi između Beatlesa i Stonesa uvek loši i iznosili sliku Stonesa kao loših momaka, a Beatlesa smatrali “dobrim dečacima”. Bila je to čista izmišljotina medija. Ali, ljudi su verovali, pa su Stonesi 1967. godine rekli: “Dosta nam je toga. Pokušajmo da komuniciramo putem naslovnica kako bismo objasnili javnosti da to nije istina”.

Kuper je napomenuo da, pored pojavljivanja Beatlesa na coveru “Their Satanic Majesties Request”, na albumu “Sgta” takođe postoji i referenca na Stonese.  Konkretno, postoji lutka koja nosi majicu na kojoj piše “Dobrodošli Rolling Stones.” Kuper je rekao da ove suptilne slike imaju istu poruku: da se dva benda međusobno poštuju.

Posle objavljivanja “Their Satanic Majesties Request”, odnos između dva benda postao je pomalo zategnut. Džon, najiskreniji član Fab Foura, imao je nekih kontroverznih stvari o Džegeru i njegovom bendu u 1970-ima, ali bez obzira na to, pojava Fab Foura na albunu Stonesa spada u jednu od najzanimljivijih rok anegdota svih vremena.

HL/Izvor: cheatsheet.com

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime