Tad je imala samo 20 godina i još samo sedam pred sobom… Ovo je snimak jednog od prvih nastupa Dženis Džoplin u San Francisku

0
397
Oglasi
Dženis Džoplin/Photo: facebook@Janisjoplin
Dženis Džoplin/Photo: facebook@Janisjoplin

Od ranih, nesrećnih tinejdžerskih godina u Port Arturu u Teksasu, činilo se da je Dženis Džoplin znala da želi da bude bluz pevačica. Jednom je rekla da je odlučila da postane pevačica kada joj je prijatelj “pozajmio svoje ploče Besi Smit i Leadbelly”, piše biograf Elis Amburn.

Deset godina kasnije, Dženis je proglašena vodećom bluz pevačicom svog vremena. Odala je počast Besi kupujući joj nadgrobni spomenik za njen neobeleženi grob.

READ&ROLL: KNJIGE KOJE SE ČITAJU – GLASNO… “DŽENIS, NJEN ŽIVOT I MUZIKA”

Bila je posvećena bluzu, od najranijih susreta sa muzikom u mladosti do poslednje snimljene pesme, usamljenog, a capella bluesa “Mercedes Benz”.

Ali kada se Dženis prvi put pojavila na sceni San Franciska 1963. godine, učinila je to kao folk pevačica pod uticajem Dilana. Godinu pre toga, članak u The Daily Texan opisao je kao umetnicu koja “ide bosa kad joj se prohte, nosi Levis na časove jer joj je udobnije i nosi svoju autoharfu sa sobom svuda gde ide, tako da u slučaju da dobije potrebu da “upadne” u pesmu, biće zgodno”.  Članak je imao naslov “Ona se usuđuje da bude drugačija”.

SAMO DŽENIS I AKUSTIČNA GITARA… RARITETNI STUDIJSKI SNIMAK PRVE VERZIJE LEGENDARNE “ME & BOBBY MCGEE”

I to je bila istina. Dženis je donela nešto drugačije od ostalih učenika Dilana – veće i smelije i glasnije i duboko ukorenjeno u južnjačkoj bluz tradiciji, koju je Dženis proširila među zapanjene bitnike, kako je tada napisao jedan komentator “okrećući publiku prema zaboravljenim izvođačima čija je muzika poslužila kao osnova za čitav jedan žanr koji tek dolazi”. Ovaj snimak nastao je u kafe galeriji 1963. godine. Bez bubnjeva, bez gužve. Samo Dženis i mala grupa ljudi koji su se okupili da čuju malo seoskog bluza, koji im je donela čudakinja iz Teksasa.

KO JE UBIO DŽENIS DŽOPLIN? IDEMO U 1970. GODINU, U SOBU 105 LENDMARK HOTELA U HOLIVUDU…

Ostali izvođači na snimku su, prema YouTube uploaderu, Lari Hanks na akustičnoj gitari i vokalu i Bili Roberts (ili možda Rodžer Perkins) na akustičnoj gitari, bendžu, vokalu i usnoj harmonici.

Uživajte:

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime