Home»Knjige»Read&Roll: Knjige koje se čitaju – glasno… “Dženis, njen život i muzika”

Read&Roll: Knjige koje se čitaju – glasno… “Dženis, njen život i muzika”

4
Shares
Pinterest Google+
Ljiljana Zdravković/ Photo: AleX
Ljiljana Zdravković/ Photo: AleX

“Kraljica rokenrola, komplikovana buntovnica i muzička predvodnica koja je kršila pravila” rečenica je koja odlično opisuje ženu koja je napravila ozbiljan pomak u istoriji rokenrola. No, iza te rečenice i svakog epiteta koji joj je kroz decenije dodeljen, stoji jedna kompleksna priča i mnogo detalja koji su je izgradili u ono što je postala.

Bilo da se bavite muzikom (naročito pevanjem) ili ste samo slušalac, na njen glas i pojavu niste mogli da budete imuni. Isto tako, niste mogli da zaobiđete ni činjenicu da je, kad je reč o bluz-roku, ali i celokupnoj istoriji svetskog rokenrola, njeno ime uvek na vrhu.

“ME AND BOBBY MCGEE” U SIROVOJ STUDIJSKOJ VERZIJI… KADA JE OVO SNIMALA, DŽENIS JE OSTALO JOŠ DEVET DANA ŽIVOTA…

Pitanje “Koliko ste dobri od 0 do Dženis?“ postalo je jedno od važnijih u svetu ženskih vokala, a kad za nekoga kažu “da (može da) peva kao Dženis“, jasno vam je o kakvom se tu kvalitetu radi.

Ali ono što je u celoj toj idealizovanoj ali i “IDOLizovanoj“ slici koja je ostala iza nje mnogo važnije od glasovnih mogućnosti koje su nesporne, bila je njena specifična energija, snaga i drugačiji pristup životu i sceni od svih pevačica koje je svet video pre nje.

Photo: Promo (Laguna)
Photo: Promo (Laguna)

“Prvi njen prestup bio je taj što je ona, kao mlada belkinja, rano uvidela snagu bluza, muzike koja se mogla naći samo na opskurnim pločama i u krčmama duž zalivske obale Teksasa i Luizijane. Ali i pre toga, ona se isticala u svom konzervativnom naftaškom rodnom gradu. Bila je muškobanjasta, intelektualno radoznala, s rasno progresivnim stavovima i afinitetom ka slikarstvu.“

Koliko se rodila sa tim buntom u sebi a koliko ga je kao mala “muškaračica“ gradila pokušavajući da zadrži pažnju i ljubav okoline? Kako je i zašto birala, od malih nogu, najluđe i najskandaloznije pesme, knjige, filmove koji su je izgradili? Kako je donosila odluke koji su promenili ne samo njen, već i naš svet?

KO JE UBIO DŽENIS DŽOPLIN? IDEMO U 1970. GODINU, U SOBU 105 LENDMARK HOTELA U HOLIVUDU…

Odgovori na ova pitanja sigurno su važniji od bilo kakve “istorijske činjenice“ na koju možete naleteti proučavajući njenu zvaničnu biografiju, jer se značaj Dženis Džoplin ne meri u objavljenim albumima i nagradama, već u revoluciji koju je svojom pojavom napravila. Rokenrol je, kao što sam autor u uvodu kaže, uprkos globalnoj borbi protiv “stega iz pedesetih“, u njeno vreme bio “klub za muškarce“.

Bilo je u najmanju ruku neobično, za mnoge čak i skandalozno videti na bini ženu koja se ne libi da pokaže svoju energiju i seksualnost na način na koji je ona to činila.

Ljiljana Zdravković/ Photo: AleX
Ljiljana Zdravković/ Photo: AleX

“Mešavina samopouzdanog muziciranja, drske seksualnosti i prirodne životnosti, spojenih tako da iznedre prvu američku žensku rok zvezdu, sve je promenila”. Decenijama kasnije, svet rokenrola, naročito onaj ženski, ne mora od nje praviti idola, ali može i mora da joj bude zahvalan za pomak koji je napravila u toku svoje kratke, ali efektne karijere.

“Dženis Džoplin je ušla u legendu kao drska, strasna duša osuđena na propast i bol koji su od nje stvorili jedan od najizuzetnijih glasova u istoriji roka. Ali na ovim stranicama, Holi Džordž-Voren donosi jasan i dubok uvid u život žene koja nije bila definisana samo patnjom. Dženis je bila perfekcionista: strasna, obrazovana muzičarka koja je rođena sa talentom, ali je isto tako izvanredno marljivo radila na njegovom razvoju. Ona je bila žena koja je pomerala granice roda i seksualnosti mnogo pre nego što je to bilo društveno prihvatljivo.“

Ova knjiga nije skup podataka za one koji žele da nauče nešto više o rokenrolu tog vremena, iako, logično, sadrži sve informacije potrebne da o tom vremenu stvorite pravu sliku. Ovo je jedna odlična priča o Dženis Džoplin kao ženi. Ženi koja je potpuno promenila svet rokenrola i zasluženo ušla u legendu.

Ljiljana Zdravković

Previous post

Plima i oseka kocke leda u čaši viskija... Greta Van Fleet na kosmičkom putovanju do svog drugog albuma "The Battle at Garden’s Gate"

Next post

Aca Seltik i The Big 4 obradili čuvenu stvar Miše Aleksića u Motorhead/punk fazonu

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *