Svi znamo za prepoznatljivo zviždukanje u špici legendarne serije “X-Files”… a šta znamo o pesmi The Smithsa iz koje je “ukradeno”?

0
348
Oglasi
X-Files/promo
X-Files/promo

Prepoznatljivo zviždanje iz muzičke teme legendrane TV serije “X Files” zasnovano je na gitarskom rifu pesme “How Soon Is Now?” britanskog alternativnog rok benda The Smiths.

Da li znate kako nam se serija “X Files” uvukla pod kožu? Istina je tamo negde…

“How Soon Is Now?” su napisali zajedno pevač benda Morisi i gitarista Džoni Mar. Izvorno B-strana singla iz 1984. “William, It Was Really Nothing”, “How Soon Is Now? ” je naknadno predstavljen na kompilacijskom albumu “Hatful of Hollow”, a kada je kao singl objavljena u Britaniji 1985. dosegla je 24. mesto na UK Singles Chart. Kada je ponovno objavljena, 1992, došla je do 16. mesta.

Molder i Skali ponovo zajedno… Ekipa “X-Files” se okupila da doda reči u kultnu muzičku temu

Godine 2007. Mar je rekao da je “How Soon Is Now?”, čiji je demo naziv bio “Swamp”,  verovatno nadugovečnija pesma Smithsa.

– Mislim da je većini ljudi najdraža. – rekao je on.

Mar je snimio pesmu s kolegama iz benda Endijem Rurkeom i Majkom Džojsom u londonskom Jam Studios. Posle noćnog izlaska u kojem se slavilo uspešno snimanje “William, It Was Really Nothing” i “Please Please Please Let Me Get What I Want”, trio se ponovno okupio sledećeg popodneva kako bi snimio ono što je postalo “How Soon Is Now?”.

Producent Džon Porter je bio impresioniran osnovnim rifom koji mu je Mar odsvirao, ali je smatrao da pesmi treba nešto drugo. Njihova rasprava se okrenula ka ranim snimcima Elvisa Prislija, što je dovelo do improviziranog jam sessiona pesme “That’s All Right”. Tokom jama, Mar je radio na progresiji akorda za “Swamp”, i tako inspirisao aranžman.

Sire Records je napravio neoficijalni muzički video za promociju pesme. U njemu su snimci benda koji svira uživo (uključujući snimak Džonija Mara koji pokazuje Morisiju kako svira gitaru), industrijski deo grada i devojka koja pleše. Identitet devojke nije poznat. Bend nije bio zadovoljan rezultatom, a Morisi je 1985. rekao za Creem:

– Videli smo video i rekli: ‘Ne možete nikako da objavite ovaj… ovaj ponižavajući video.’ A oni su rekli: ‘Pa, možda ne biste trebalo da budete na našoj etiketi.’ Bilo je prilično katastrofalno.

Fanovi benda The Smiths zbunjeni novim filmskim trejlerom… “Koji je ovo k…”

Bez obzira na to, video je zaslužan za to što je pesma postala najpoznatija u Sjedinjenim Državama. Tako je i došla do producenata serije “X Files” koji nisu imali dilemu. Znali su da je to prava stvar za špicu serije koja je pesmu definitivno učinila večnom.

 

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime