Sva apsurdnost i farsičnost istorije u jednoj priči… Igor Marojević dobitnik Andrićeve nagrade

0
411
Igor Marojević/ Photo: AleX
Oglasi

Laureat Andrićeve nagrada za 2021. godinu je pisac Igor Marojević, a veliko priznanje biće mu uručeno 10. oktobra, saopšteno je iz Zadužbine Ive Andrića.

Igor Marojević dobitnik je Andrićeve nagrade za pripovetku “Slikopisanje” iz knjige “Sve za lepotu…” koju je prošle godine objavila izdavačka kuća Dereta.

“Marojević je u pripoveci “Slikopisanje“ uspeo da na književno iznijansiran način progovori o kontroverznim figurama sa prostora bivše Jugoslavije i predoči originalnu viziju apsurdnosti i farsičnosti istorije, koja ima univerzalno značenje. Marojevićeva pripovetka izdvaja se po svojoj semantičkoj složenosti, pažljivoj kompoziciji i uzbudljivoj naraciji sa elementima trilera”, navodi se, između ostalog, u obrazloženju članova žirija Andrićeve nagrade Branka Vraneša, Mine Ðurić i Marka Avramovića koji su jednoglasno doneli odluku o laureatu.

VODIČ ZA BOJKOT NINOVE NAGRADE – IGOR MAROJEVIĆ: BUČAN SPIN I  IGNORISANJE SUŠTINE

Kako je ocenjeno, Marojevićevu pripovetku karakteriše “naglašen i minuciozno razrađen odnos između dokumentarnog i fiktivnog”.

Nagrada će biti uručena u Zadužbini Ive Andrića u Beogradu 10. oktobra na dan rođenja velikog pisca i nobelovca.

Po testamentarnoj želji Ive Andrića, Zadužbina koja nosi njegovo ime još 1976. ustanovila je godišnju nagradu za najbolju pripovetku, ciklus, odnosno zbirku pripovedaka objavljenu na srpskom jeziku između 1. januara i 31. decembra prethodne godine.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime