“Stranger Things” efekat… Posle Kejt Buš i Metallice, jedan film “vratio je iz mrtvih” zaboravljenu pesmu Nirvane

0
224
Oglasi
Nirvana na koncertu "Live and Loud"/Photo: Wikipedia
Nirvana na koncertu “Live and Loud”/Photo: Wikipedia

U godini u kojoj je već došlo do ponovnog oživljavanja pesama Kejt Buš “Running Up That Hill” i Metallice “Master of Puppets” zbog njihovog korišćenja u hit seriji “Stranger Things”, Nirvana se takođe vratila na top liste 2022. sa numerom koja prvobitno nije uspela da se uopšte nađe na listama – “Something in the Way”.

NJOJ SU SE BAŠ DESILE “ČUDNIJE STVARI”… KEJT BUŠ ZARADILA VIŠE OD 2 MILIONA DOLARA OTKAKO SE “RUNNING UP THAT HILL” NAŠLA U “STRANGER THINGS”

Na najnovijim listama Mediabasea koje zaokružuju statistiku emitovanja na radiju, “Something in the Way” se nalazi na 33. mestu na listi Active Rock i na 48. na alternativnoj listi. Takođe je primećen prethodni uspeh na Billboard listama, dostigavši vrhunac u vidu 2. mesta američke liste prodaje digitalnih rok pesama i 5. mesta američke liste prodaje alternativnih digitalnih pesama. A još u martu ove godine, pesma je ušla na Billboard Hot 100 listu, na 46. mestu.

O SCENI IZ SERIJE “STRANGER THINGS” PRIČA CEO SVET,  A SADA SE OGLASILA I METALLICA

Dakle, šta se krije iza interesovanja za ovu pesmu staru 30 i više godina sa Nirvaninog albuma “Nevermind”? Čini se da je veza sa filmom o Betmenu, objavljenom ranije ove godine, iza emitovanja na radiju. Još upečatljivija verzija pesme puštena je preko inicijalnog trejlera za film “Betmen” 2020. godine, što je pesmi donelo njen početni prodor na određenim Bilbordovim prodajnim listama.

Sada, kad je film stigao, oživeo u bioskopima i nastavio kao favorit na kablovskim kanalima koji se plaćaju, usledilo je emitovanje na radiju, gurajući pesmu u Top 50 na dve gore pomenute Mediabase liste.

Posle početnog izdanja pesme na albumu “Nevermind” iz 1991. godine, ova pesma zauzela je poslednje mesto (bez skrivene numere “Endless Nameless”) u redosledu prikazivanja albuma. S obzirom na popularnost albuma, čak i kao pesma koja se našla na kraju albuma, bila je prilično poznata među fanovima Nirvane. Ipak, nije baš bila omiljena za bend kada su u pitanju njihovi setovi uživo, jer je izvedena samo 36 puta (prema Setlist.fm) tokom njihovih turneja, što je čini trećom pesmom koja je najmanje izvođena sa albuma.

SLAVNI REDITELJ OTKRIO: “BETMEN” ROBETA PATINSONA INSPIRISAN JE KURTOM KOBEJNOM

Sa svojim nedavnim uspehom, “Something in the Way” je sada peta pesma sa albuma koja je stigla na Billboard Hot 100 (posle “Smells Like Teen Spirit”, “Come as You Are”, “Lithium” i “In Bloom”) , a takođe je njihov novi prvi ulaz na top liste od “You Know You’re Right” iz 2002. godine.

“Something in the Way” je najnoviji primer  rastućeg trenda da starija muzika pronalazi novu popularnost.

 

 

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime